2017-09-24
又係我,今次見到丼丼屋又出左新野,係我自己都幾鍾意食嘅鰻魚飯,唔係唔試啊?於是今日又去左青衣城試試呢個新丼。宣傳單張上面嘅鰻丼寫到非常吸引,而且仲好似名古屋嘅鰻魚飯咁有3種食法。呢個定食$148,有主角鰻丼、沙律、鰻魚蛋卷仲有漬物。宣傳單張上面寫住佢100%係用日本國產鰻魚,我相信質素應該有番咁上下掛,而且仲要限量20個,香港人最鍾意就係限量野。鰻丼首先上枱,上面嘅宣傳單張同下面實際食物嘅樣都相近嘅。主菜鰻魚飯嘅鰻魚份量唔算多,側面配左好多蔥同埋紫菜。雖然佢寫係三食,但係蔥同紫菜已經同飯放埋一齊,要刻意只係食鰻魚先食到第一食。第二食係鰻魚飯連紫菜同埋蔥一食,撈少少過嚟就做到。至於第三食係加湯一齊食,如果就咁加落個飯度會成個飯都變左泡飯。之前曾經喺名古屋食過佢係會另外俾一個碗你,咁就可以又試下泡飯又試下撈飯,試完又可以食番原味。可能香港成本貴,所以想慳番隻碗?本身已經撈埋一齊要分開食佢嘅3食真係有d難度。鰻魚蛋卷味道唔錯嘅,不過鰻魚太少,被蛋卷包住之後佢嘅存在感大大降低。以鰻魚飯計佢唔算特別貴,而且又蛋卷又沙律都算係咁上下。醬汁風味信州吉列豚丼係炸物嚟嘅,食落唔太乾,豚肉都仲算鬆軟。下面
以鰻魚飯計佢唔算特別貴,而且又蛋卷又沙律都算係咁上下。
三色一河鰻丼定食
醬汁風味信州吉列豚丼係炸物嚟嘅,食落唔太乾,豚肉都仲算鬆軟。下面墊左d沙律菜加埋食會無咁膩!醬汁係偏濃味,加埋菜同飯一齊食就岩岩好。呢個飯價錢唔貴,味道唔錯又有d驚喜wor!
信州風味醬汁吉列豚丼
結論係鰻魚飯定食一試無妨嘅!反而個吉列豚丼有驚喜味道唔錯。今次個鰻魚飯令到我又少少失望啊,不過唔試又唔死心,又唔係唔好食嘅,但係無想像中咁好lor!