2016-09-08 875 瀏覽
轉頭去睇戲,貪方便由係 Isquare 食啦,左逛右逛,上埋網搵資料,是但就試您啦。門口細細,但入內發現高樓底,地方勁大又寬敞,檯椅密度又低,仲有卡位窗門位,非常有私人空間,空氣流通,坐得舒服。居然坐到張廿二號檯,我既 Lucky number!早餐都可以打邊爐,lunch 打邊爐一點都不出奇啦。我最愛就係打邊爐同燒烤架,食足四季都無問題。廣東點心、小炒、粉麵飯樣樣齊,連鮑蔘翅肚都有。日式刺生、壽司都有,花多眼亂,但價錢似乎過高喎。要睇晒五、六份菜牌真係要花點時間,十幾分鐘後我都耐性爆破喇 ﹗決定先試點心,後打邊爐!一寶蝦餃,鮮蝦仁塞得滿滿脹卜卜,兩三隻爽口蝦仁混上筍粒,蝦用鹽醃過係咸左少少囉。 蒸得乾爽無過火,餃皮嚥韌不濕不爛,合格。蟹籽燒賣,新鮮蝦仁味道,豬肉結實足料,無話多多肥豬肉,不油不膩,好味啖啖肉!竹笙魚翅灌湯餃,無蔥無芫茜合晒我口味!高湯香甜熱燙燙,淋上浙醋更醒胃。餡料夠份量,魚翅、豬肉、冬菇、瑤柱、等等,美味滿足。蒜香排骨,肉多骨少勁開心 ﹗蒜蓉惹味香口撞上甜甜彈牙多汁豬肉,還間中夾雜脆卜卜軟骨,又唔肥膩,好好食。高湯鮮竹卷,清爽濕潤,餡料甜美,腐皮香口嚥韌。唔似得傳統

蒜香排骨,肉多骨少勁開心 ﹗蒜蓉惹味香口撞上甜甜彈牙多汁豬肉,還間中夾雜脆卜卜軟骨,又唔肥膩,好好食。高湯鮮竹卷,清爽濕潤,餡料甜美,腐皮香口嚥韌。唔似得傳統蠔皇鮮竹卷,芡汁又油又厚又杰,味道偏咸帶濁。

川芎白勺魚頭窩,味淡如水,藥材味微弱到基本上係飲唔出,不香甜又無魚味,水汪汪!彷似汪洋大海,淨係得隻寂寞魚頭浮下浮下,無配料既?師傅係咪忘記左呀?頭就夠晒大啊,夠巨形 ﹗連隻魚頭都係淡荗荗既?雪藏貨?幸好啖啖肉又充滿骨膠原,點豉油食還可以,都開心既。

手切肥牛,賣相一流,顏色深紅而脂肪紋清晰可見。拖一拖粉紅色嫩滑入口,味道麻麻,牛味淡到不得了,泛著微弱牛乳味道,沾上大量金銀蒜指天椒豉油都蠻惹味刺激的 ﹗HKD500 蚊碟手切肥牛完全唔值,小肥牛仲好過佢囉!

活南非鮑魚,要成 HKD98 隻,叫兩隻試試啦。又堅係就鮮甜彈牙既,特濃鮑魚海鮮味,但唔值依個價囉!活蟶子皇,洗唔乾淨有砂呢,識唔識洗架,要擘開裡面洗架 ﹗都好大條喎,烚一烚,廿秒一見離殼就要即刻食喇,否則浸過火變到香口膠又硬又韌唔食得。天然鮮甜海鮮味道,彈牙滑滑又多汁,好好食但最衰要自己討砂囉 ﹗桂花蚌,最好味係您喇,但都要成百蚊碟 ﹗爽脆又帶脆滑,一咬爆汁,香甜無比,餘香久久不散,食到唔想停口。

Lunch 斬到一頸血,飲茶點心還可以,而且點心真係幾好食!但火鍋刺生免喇,質量差之餘,收貴特貴,物非所值,高級既價錢、中級品質、低級服務!依間火鍋似乎係專攻強國自由行遊客,本土港人唔多適合。傳聞某某港星有份投資囉,不過都唔關事啦。
一寶蝦餃
蟹籽燒賣