2023-05-13 60 瀏覽
相約細妹東港城晚餐,之前經過門口望到甜品menu好吸引,已經話想嚟試,今日終於試到。「Ocio」係文青feel 嘅cafe,簡約日式木系裝修,淺木色餐枱櫈,一格格木框玻璃窗,環境光猛配上綠色植物佈置,充滿清新嘅感覺。知道「Ocio」啲甜品好出色,本來都想主力食甜品當正餐,但見到晚餐都好吸引,所以叫咗一份set dinner share食。甜品menu款式好多,花多眼亂,樣樣都想試。ღ奧斯晚餐時段⊛ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗻𝗮𝗰𝗵 𝗽𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲蒜香雞肉菠菜忌廉手工闊麵 $128忌廉汁香濃夠晒creamy,好鍾意加埋菠菜一齊食,覺得好夾,入口更滑。雞肉煎得香,而且份量都好多,啖啖都有雞肉,幾乎食晒啲麵時仲有雞肉淨喺度。手工闊麵煙靭彈牙,食到蛋香,掛汁力強。⊙凍檸檬茶 ⊙南瓜忌廉湯飲到香甜濃郁嘅南瓜味道,加埋忌廉口感濃厚綿滑。隨餐已跟餐湯同餐飲,仲有六款小食可以加配,都好抵食。ღ奧斯雪山系列⊛ 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵𝗹𝘆 𝗺𝗮𝗱𝗲 𝘄𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗵𝗼𝗻𝗲𝘆𝗱𝗲𝘄 𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻奧斯蜜瓜雪山熱香餅 $108一上枱十分有睇頭,半隻蜜瓜當碗上,再放熱香餅加雲呢拿雪糕,
蒜香雞肉菠菜忌廉手工闊麵

ღ奧斯晚餐時段
蒜香雞肉菠菜忌廉手工闊麵 $128
凍檸檬茶、南瓜忌廉湯

⊙凍檸檬茶
⊙南瓜忌廉湯

奧斯蜜瓜雪山熱香餅

ღ奧斯雪山系列
奧斯蜜瓜雪山熱香餅 $108
一上枱十分有睇頭,半隻蜜瓜當碗上,再放熱香餅加雲呢拿雪糕,加埋早餐食嘅蜜糖星星,配搭新鮮,一定係相機食先。熱香餅入口充滿空氣感,滿滿蛋香,加埋雪糕同蜜糖星星一齊食,又鬆軟又冰凍又脆又甜,口味層次豐富。

食完上半部份,會發現蜜瓜內有乾坤,放滿綠色大大粒嘅蜜瓜啫喱,入口質地滑嘟嘟。餐廳選用日本蜜瓜,夠熟又清甜多汁,最後都食晒啲蜜瓜肉,份量十足,食到好full。
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
⊛ 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗴𝗿𝗲𝘆 𝘁𝗲𝗮 𝘀𝗼𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $89
賣相可愛,鑊仔放住伯爵茶醬、棉花糖同杏仁片。伯爵茶味香濃,特別在於隻鑊仔係熱辣辣,睇住熱力將棉花糖溶化,慢慢融入醬中。

兩層熱香餅口感綿綿,一匙羹𢳂到落底,由頂層冰凍雲呢拿雪糕,到溫熱嘅熱香餅,再到熱辣辣嘅伯爵茶醬,入口一凍一熱好過癮。當大家瘋狂𢳂嚟食時,雪糕球就會好容易跌咗落隻鑊仔度,溶得好快,我哋好快手𢳂返起佢,食得愉快又滿足。
#Ocio
地墟:將軍澳重華路8號東港城2樓238號舖