2019-06-26 123 瀏覽
今日行開將軍澳,就諗住搵埋野食先番去,係將軍澳廣場中銀禁完錢一岀黎,就見到左邊依間「桂花小幸」排哂隊,就諗住係番openrice睇下佢啲食評再決定等唔等位,一睇就見到好評佔大半數,就即刻拎飛,拎飛其間睇完食咩好就手痕係Openrice search埋將軍澳,先發現依間原來排第二名,佢啲價錢又好平,唔怪得咁多人食喇!😯😯.我8點鐘拎飛,要等7個號,見佢叫一個號都成8分鐘先一個,就去行下先,點知8點20分番到黎就過左3個號😂,飛到有寫「如超過五個號碼,需要重新拎票」,好彩未過5個號,同番普通職員講,佢下個就比我地入喇。.服務方面,普通侍應全部都好好態度同禮貌👍🏻,而職位同年齡較高個啲就不是太好態度👎🏿,有一人説話和行為有點沒有禮貌,但當時是繁忙時間,所以能理解,但繁忙時間過後,另一人甚至沒有眼神接觸(就算冇其他事要忙,她也只看前面),打發了我後,她把身邊轉向另一邊(另一邊廚房都是沒有發生仼何事),表示得不想理會人。😢...我就叫咗個 「番茄鹽酥雞排麵」($61),不得不讚既就係佢個番茄湯底無敵濃味🍅,淡淡都係蕃茄味,一啲都唔似係溝左好多水,蕃茄迷必叫!而個麵係台灣麵,唔會偏軟同硬身,口感適
我就叫咗個 「番茄鹽酥雞排麵」($61),不得不讚既就係佢個番茄湯底無敵濃味🍅,淡淡都係蕃茄味,一啲都唔似係溝左好多水,蕃茄迷必叫!而個麵係台灣麵,唔會偏軟同硬身,口感適中,有咬口!😋😋😋

雞排好夠鹽味,又唔會好鹹,炸粉唔會過厚,就算係怕肥嘅,都會接受到會連皮照食埋🤣入面都唔會乾身,好juicy!💦
鹽酥雞扒麵(番茄湯)

我朋友就叫左個「蕃茄酥炸排骨麵」($61),酥炸排骨麵原本係$58,但加左$3轉番茄湯,相比起我嗰個雞排,呢個排骨就冇咁出色,比較乾身,咬入去有啲硬又冇味,個沙律醬就救番佢小小,但係食到一半都會有種感覺唔想再食落去🌚
酥炸排骨麵(番茄湯)

我哋小食分別叫咗「桂花雞翼」$23、「台灣烤香腸」$28、「鹽酥花枝丸」$23
「桂花雞翼」,雞翼係用炸粉炸過,但係佢入邊都會有啲汁一咬就岀黎,再點個桂花汁,好特別,估唔到都幾好食,唔係將個汁夾硬配埋一齊,又襯番個名「桂花小幸」以桂花做主題。🌸🌸
桂花雞翼

「台灣烤香腸」,我開頭以為係岀面買十蚊條個啲台灣腸黎,但食得岀係用蒜烤過,好多陣蒜香味,比岀面個啲更重味道👍🏻

台灣烤香腸

「鹽酥花枝丸」,就只係普通炸過既墨魚丸,一食就覺得冇台灣咁好食,但都可以接受
鹽酥花枝丸

飲品我地就叫左「黑糖珍珠鮮奶」$29、「芝士奶蓋白桃烏龍茶」$28

「黑糖珍珠鮮奶」🥛,我係岀面排隊個陣都見到有人唔入去食野,只係買依杯黎飲,一睇落就深深吸引左我,好似同xx堂個啲有得揮咁,就叫左!但係一飲落去好小黑糖味,我連個杯有黑糖既地方都搞到冇,都只係飲得岀係鮮奶,珍珠就幾有咬口既,唔會爛哂
黑糖珍珠鮮奶

「芝士奶蓋白桃烏龍茶」🍑,我一向鍾情於白桃,一有白桃既野我就會試,加上我又好中意奶蓋,飲落依杯又係搞極都冇味,奶蓋又唔係飲開個種重芝士味既奶蓋,似係飲緊cream同綠茶

芝士奶蓋白桃烏龍茶

好味指數:8/10
回頭率:7/10
服務:6/10
2019-06-25
鹽酥雞扒麵(番茄湯)
桂花雞翼
台灣烤香腸