2020-05-23 1794 瀏覽
限聚令放寬咗, 加上本地確診個案幾天持續都是0, 困咗咁耐, 都想出街走走食好野就是一個舒緩良方, 而我又喜歡試下新店上Openrice見到觀塘區呢間新cafe, 好似都唔錯, 未去已鐘意佢嘅簡約文青裝潢一早訂好位, 去到唔使等, 晚上七時已有差不多一半客人用緊餐餐廳內有8成都是梳化位, d梳化好舒服, 軟硬適中而且牆上有很多差電位供應, 方便文青起度hea足全日仲有, 餐廳座位部份大都有軟棉棉嘅地毯, 感覺好warm當然也有free wifi啦進入餐廳前, 職員也會幫客人度體溫然後比一個QR code去點餐, 方便 (不用裝app的)而餐廳內會有自助水吧, 任你斟 牛油果煙三文魚多士因為唔想叫2個main, 因為要留肚食甜品點餐後, 大約等10分鐘左右便有野食啦, 唔使等好耐上到檯個碟都仲係暖, 而且賣相也不錯, 件碟的沙律菜也新鮮牛油果是鮮綠色, 唔係放咗好耐以為少少地唔會好飽, 點知一人一片多士, 都飽飽地多士是黑麥, 是烘過的, 脆口又帶點鬆軟 黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉送上檯時已聞到好香黑松露味道, 而醬汁不是hea倒上意粉上, 是混合埋才上碟, 有誠意, 平日很怕意粉會很dry
餐廳內有8成都是梳化位, d梳化好舒服, 軟硬適中
而且牆上有很多差電位供應, 方便文青起度hea足全日
仲有, 餐廳座位部份大都有軟棉棉嘅地毯, 感覺好warm
當然也有free wifi啦
進入餐廳前, 職員也會幫客人度體溫
然後比一個QR code去點餐, 方便 (不用裝app的)
而餐廳內會有自助水吧, 任你斟

因為唔想叫2個main, 因為要留肚食甜品

點餐後, 大約等10分鐘左右便有野食啦, 唔使等好耐
上到檯個碟都仲係暖, 而且賣相也不錯, 件碟的沙律菜也新鮮
牛油果是鮮綠色, 唔係放咗好耐

以為少少地唔會好飽, 點知一人一片多士, 都飽飽地
多士是黑麥, 是烘過的, 脆口又帶點鬆軟

黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉
大蝦份量也多, 爽口
意粉加了點洋蔥作調味
黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉
整碟意粉都很夠味, 但又不是味精果種
黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉

蜜糖芥末雞翼 (六隻)
有足夠的蜜糖芥末, 雖然面頭多醬, 但又不會浸淋表面的炸粉, 炸粉不厚實
咬落還有點脆, 大隻多肉
蜜糖芥末雞翼
原味梳乎厘班戟
本想加雪榚, 但以上的已打爆了我7成胃口, 所以只點了原味試試
梳乎厘是這裡的招牌, 所以一定要留肚試呢~
輕輕一搖, 班戟有動L的感覺, 輕身得來又有點實在, 不是在吃空氣
蛋味濃, 忌廉輕盈, 就算唔加楓糖漿都有甜味~
雖則已很飽, 連平日少吃甜點的男友竟然也吃了1.5份, 連他也喜歡, 我也不用多說了!
2020-05-21
蜜糖芥末雞翼