2021-03-21 286 瀏覽
天氣好,又話下星期開始凍。想帶小朋友去放電,係東九龍就諗住去郵輪碼頭行下,感覺依家碼頭應該都唔算太多人去既。我地係德褔轉小巴入,總站落車,直上平台,就見到紙飛機親子空間。就決定食完先轉戰碼頭公園玩,迫開個大太陽。我地叫左陳皮獅子頭餐同埋牛肉粒年糕套餐。套餐入邊有去皮車厘茄(有糖水浸住),涼拌木耳,水果,同埋上湯鮮茄時蔬。小朋友掛住玩其實就食好少,不過要贊一贊佢地真係好貼心,睇得出食物設計過,儘量都冇咩骨,咁就可以唔怕小朋友哽親, 將發生意外情況減低。主菜陳皮獅子頭,做成一粒大肉球,小朋友以為大魚蛋,連平時唔太願食肉既囡囡都食左成粒,但略就覺得份量太少,因為一碟只有2粒,當佢地再想食就已經冇晒,或者要叫多一份🤣涼拌木耳,初初食落口冇味既😅原來係要自己拌勻先食,酸酸地天氣熱食就岩晒,好開胃。水果,其實就係雜果杯,有紅提、青提、藍梅,橙粒,火龍果粒,可能預小朋友食,所以水果都係粒上,連提子都對開放便小朋友食用。上湯浸鮮茄時蔬,去皮大蕃茄入邊有唔同菌類加埋虫草花,拎蕃茄味道更加有層次加埋時蔬,紅紅綠綠咁,小朋友就更加喜愛喇。