餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

2016-04-30 5247 瀏覽
終於都星期五晚,可以抖抖~~是晚同男朋友過嚟灣仔搵食,諗起呢間喺open rice嘅新餐廳名單度就搵嚟試下!樓下門口好有特色,行兩層樓梯上去,門手把係電話聽筒,好得意~行入去見到要排隊等位,已經好意外⋯⋯因為已經8點幾!我哋亦好好彩,因為我哋係最後一對客人!截龍!店員亦怕再有人排隊佢又唔知,叫我哋幫幫手同下一位排隊人講話已截龍⋯⋯如是者我哋講咗三四次⋯⋯點解佢唔喺出面豎立告示呢⋯⋯🤔等下等下唔覺意等咗45分鐘😱終於有位!由於我哋喺最後一對客人,所以落單都只能落一次!菜單,果然係著重午餐多於晚餐!午餐選擇好多亦較經濟!晚餐有dinner set但冇寫幾位用,價錢要$299以上😧定價一點都唔低!雖然有四五度菜,但唔係樣樣啱食,所以我哋都係散叫!唔知份量有幾多,我哋都係叫一肉一菜一飯!第一樣嚟到係我杯特飲:檸檬冬瓜!由於本人久咳兩星期,落單時已叫侍應哥仔少冰(因為呢個只得凍飲冇熱飲),但杯嘢嚟到,同另一杯一樣!即係冇少冰唔係想要多少少大杯啲,純粹係唔想咁凍再刺激喉嚨⋯⋯不被理會唯有自己走冰!跟住嚟嘅係三杯雞同炒山蘇,一見到就諗咁細碟嘅😰實唔夠飽啦!雖然我哋唔係大食,正常分量啦!三杯雞,雪藏雞
檸檬冬瓜特飲
三杯雞,雪藏雞脾肉,冇咩雪味,但肉質好雪藏感!三杯雞嘅味都唔突出,好普通嘅有醬汁嘅雞肉!
三杯雞
炒生蘇,雖然好細碟,炒得ok,唔太油!令我突然想起喺台灣山區路邊食檔嘅炒山蘇!
小魚花生炒生蘇
男朋友杯奶油拿鐵,杯好靚!好飽肚
奶油拿鐵
最後嚟個飯,炒得好香,特別喺啲豆豉味非常之出
少少辣味,掂!
蒼蠅頭炒飯
之前仲諗住唔夠飽,但食下食下又ok飽!不過對啲大食同要食八九成飽嘅人嚟講就會唔夠食!
同埋,呢間餐廳食客年輕人為主,即係,一啲都唔靜!
再嚟都係會喺午餐時間嚟,選擇多啲經濟啲!依家試業期間,唔知之後晚餐會唔會多啲選擇⋯⋯
2016-04-29
小魚花生炒生蘇