2022-12-19 931 瀏覽
放工男朋友話想食中菜,所以帶我返去佢以前做嘢嘅西環,揾食神咁話。然而真係估唔到呢間餐廳叫食神麗宮。佢話係由食神名廚戴龍師傅開嘅餐廳。雖然我不清楚戴龍師傅是誰,但係餐牌上嘅菜式都好吸引。特醬燒乳鴿大大隻,應該有六兩重,新鮮熱辣上枱,皮薄脆肉又嫩。靚湯海味雜菜煲清清地,單純用魷魚乾蝦乾瑤柱調味,鹹香味帶出了蔬菜的鮮甜。加入了粉絲的清湯,簡單的鮮味,飲完暖笠笠。15年陳皮話梅骨估唔到份量咁多,雖然話係骨,但係有8大件肥瘦適中的排骨,話梅醬酸酸甜甜,完全滲入骨入面,入口唔覺肥膩!印度皇室咖喱牛腩配長城饅頭是這裏的另一招牌菜,餐牌寫住這個咖喱配方俾人用天價買走,所以對佢好有期望!結果當然都無令人失望,咖喱很濃稠,應該用上了幾十種配料黎煮,入口微微辛辣帶香氣,牛腩煮得嫩腍,入口肥美。用香脆的饅頭蘸黎食,簡直一絕!二個人食了四個菜已經飽到上心口,最後食埋贈送嘅芝麻糊,這餐無味精雞精添加的小菜,絕對令人滿足而歸。

2022-12-09