2022-11-19 96 瀏覽
作為香港人都一定有幫襯過傳統燒味舖,燒味舖比我嘅印象就係行入去個地板同牆身永遠都油淋淋,就算食落口啲嘢幾好味,都總會令我想像到夜晚有幾多老鼠曱甴喺度經過。今次行經元朗發現有一間燒味舖,黃綠色嘅牆身配搭一系列王家衛電影海報,乜Wing Shya搞燒味店咩?藝術同燒味可以cross over 咩?一坐低就即刻有一碗例湯喺面前出現,真係好配合呢間嘢嘅招牌 - 香港,香港係乜野,係快!既然件事咁香港,間鋪又咁多電影poster, 我都叫返一樣近排香港最hit既食物,《飯氣攻心》入邊嘅主角-叉燒。不過個人鐘意食脂肪(因為我無),所以試左叉腩。個飯一到咗,我驚為天人!係擺盤,點解個叉燒飯可以擺得咁靚仔,上色又咁均衡,條新界菜點解可以咁綠?個視覺衝擊簡直可以媲美牆上邊嗰幅《春光乍洩》嘅海報。叉腩肥中有爽,仲燒到少少濃邊,甜鹹度控制亦非常到位,加埋杯野飲都只係$48蚊,真是very 的good!

2022-11-19
2 分鐘 (堂食)