雖然我無去過摩洛哥及土耳其,但齋睇相都比呢類神秘又繽紛嘅國度吸引!位於上環嘅Nacasa Cafe & Bar,係今年11月新開嘅雙層Cafe~店主去旅行時,愛上摩洛哥及土耳其嘅華麗風格,所以想將當地元素帶嚟Cafe~店內藍牆及花卉,令人聯想起摩洛哥嘅藍色小鎮;民族地氈、彩色玻璃吊燈、圖騰瓷磚等,似是置身土耳其,基本上唔洗飛,嚟呢度止旅遊癮都唔錯!▲不論環境或食物,Nacasa都做得美侖美奐。▲結合咗摩洛哥及土耳其風格,充滿異國情懷。▲土耳其式彩色玻璃燈。▲店內有好多打卡位!✦ Honey Cake 質地有啲似木槺蛋糕,粉粉地但好香濃。我鍾意佢哋蛋糕有好陣好濃嘅蜜糖香,不過對我嚟講有啲甜。✦ Piccolo Latte 小杯版latte,啱晒我呢啲長時間失眠人士,可以貪心飲少少。店家嘅latte偏Nutty啲,豆香濃重,味道不錯。✦ Caramel Caffe Latte朋友係甜怪,所以都揀咗最甜嘅latte!佢表示鍾意呢款啡好順喉,焦糖幾香濃,Expresso量不多,唔慣飲咖啡嘅人應該會好易接受。​對比門口嘅藍色花卉梯(雖然都好靚)),我更愛二樓嘅民族布毯corner!坐喺入面,真係
▲不論環境或食物,Nacasa都做得美侖美奐。
▲結合咗摩洛哥及土耳其風格,充滿異國情懷。
▲土耳其式彩色玻璃燈。
▲店內有好多打卡位!
Honey Cake
✦ Honey Cake
Piccolo Latte
✦ Piccolo Latte
Caramel Caffe Latte
✦ Caramel Caffe Latte
朋友係甜怪,所以都揀咗最甜嘅latte!
對比門口嘅藍色花卉梯(雖然都好靚)),我更愛二樓嘅民族布毯corner!坐喺入面,真係勁似去咗土耳其!
▲一樓門口,係摩洛哥風打卡位!
▲二樓最入則有一間房,牆上掛滿地毯,影相好有氣氛。

原本我嚟book咗門口位,但因為比較晏嚟,錯有錯著,喺店家收工前,無晒客時,閃咗去二樓地毯房打卡!呢個室內位不受陽光影響,幾時影都ok,大家想門口又影,二樓又影,不妨好似我咁Book最尾一節先走~
2020-12-30
Honey Cake