2019-01-10 243 瀏覽
其實觀塘廣場很多小店都有幫襯過的, 尤其係地下果兩檔車仔麵都係非常有水準的, 而且餸菜選擇十分多, 也非常好味。自從 "國泰車仔麵" 執左, 現在只淨返呢一間, 中午一定圍滿買外賣的人群。以前廣場地下大堂全是餐枱及餐椅, 供兩間車仔麵店及一間燒臘飯店的食客用的。但不知由何時開始, 所有餐枱椅都被清走了。顧客多數只能買外賣返 office 食了。唔介意坐迫少少, 可以坐旁邊臨時搭建的一個小角落, 內放了四張枱加椅子, 但很迫。我寧願坐返出面 bar 枱。起碼可以看到老板娘快速淥麵及灼菜, 手勢純熟又快手!這兒有上海麵可以揀, 我要左 3 餸 ($35):兩份秘製排骨一份灼西洋菜西洋菜又香又嫩, 份量不少。排骨是豬軟骨的部份, 可以清楚見到排骨上面白色及半透明狀態的骨, 不算很淋但已經煮得軟身, 可以連骨一起吃了。兩份排骨, 份量是四大塊, 很滿足哩!雖然要坐 bar 枱, 比較不舒服, 但為了一碗美味車仔麵, 間唔中 Ok 啦。支持小店, 還會再來的。

這兒有上海麵可以揀, 我要左 3 餸 ($35):
兩份秘製排骨
一份灼西洋菜

西洋菜又香又嫩, 份量不少。

兩份排骨, 份量是四大塊, 很滿足哩!

支持小店, 還會再來的。