2018-05-12 2098 瀏覽
每逢大日子💃🏻💃🏻,我都會同男朋友仔嚟呢度食🤩🤗,早前經過舊鋪見到搬遷啟示📃📃,先知搬咗過嚟鳳攸南街好順利大廈嗰度,今晚慶祝男朋友仔考試完畢📚📚,梗係要去食餐好relax 同慶祝一下☺️☺️💃🏻💃🏻!嚟到新鋪,俾以前舊鋪細咗一半啊,不過格調仍舊一樣,都係浪漫得嚟帶點工業風👍👍。嚟呢度,必叫係佢地嘅牛扒🐮🐮🥩🥩,基本上見到每枱都會叫,因為質素高,喺元朗用呢個價錢食到高質素牛係少見的。加上我地兩個都係牛魔王,梗加唔會放過🍴🥩🐂😋😋我地最後order 咗:板燒美國頂級1855肉眼牛扒(12oz)伴薯菜$308 🐮🥩🥩🍴🤩話明慶祝,當然要食豪小小,不過,呢個扒已經係全個menu 最貴,但都只係$308...比起我地去扒房at least 要$4XX 先食到一塊扒,我絕對覺得呢度抵食d😝😝另我呢個牛扒選咗配牛肝菌汁嚟食,肉眼配呢個汁係絕配,因為會帶出牛扒ga 香味!轉咗新鋪,發現無咗炭燒做法,改咗而家ga 板燒。不過,我反而都幾鍾意板燒,因為可以真真正正食到塊扒100% ga 原味🥩,唔會比炭燒ga 味cover 咗or 有時炭燒表面會濃咗d...好!豬腳(主角)出塲啦🥩,好深網紋ga大大塊肉眼扒上

我地最後order 咗:

好!豬腳(主角)出塲啦🥩,好深網紋ga大大塊肉眼扒上抬!我地order 咗七成熟,火喉剛好,切開塊肉眼扒中間keep 住有粉嫩色,正!鍾意食呢度ga 扒係因為我鍾意呢度真係會食到濃濃ga 牛味😋😋😋,呢點對我嚟講好重要,只係食呢塊扒我本人已經大滿足了,但仲要提一提,配菜可以選粗薯條🍟,鮮薯蓉同焗蓉🥔🥔,提議大家食鮮薯蓉,因為呢度做得好滑,好香 ,基本上我一個人搶晒嚟食,差d 忍唔住想問侍應可唔可以refill🥣🥣🤣😂🙈🙈

另意粉,漢堡,主菜等都加$38就可以轉套餐🍽,套餐就包埋湯/沙律同野飲,我地都有加。包係用鐵兜上,幾有特色 ,香草蕃茄麵包幾鬆軟🍅🍅🥐🥐,麵包脆條好鬆脆🥖🥨🥨,配埋自家製沙律醬,好滋味ga 配塔。
而餐食就係西蘭花🥦牛肝菌蘑菇濃湯,超香濃ga 牛肝菌味, 西蘭花🥦打得細滑,呢個湯🥣又係我搶晒嚟飲🤣🤣🤣🙈🙈🙈
今次ga 沙律係藜麥涼拌青瓜🥒🥒沙律菜🥗🥗,啱晒健康嘅人,因為藜麥含豐富營養外,仲係零膽固醇,低升糖指數,跟餐配ga 沙律都唔求其,呢個要讚下👍👍,亦都對今餐豐富晚餐嚟講,有個借口俾我balance 返少少🙈🙈🤣🤣😅😅

另外,我地平時喺呢度都係食開牛扒同魚🐟,反而今次想試下呢度嘅Risotto,所以我地就order 咗呢個”鮮藍蟹蟹肉蘆筍燴意大利飯配鮮蝦頭膏”$168,聽個名就知邪惡食物⋯⋯ 蟹肉同蝦膏🦀🦀🦐🦐,一睇就知好會好配同好鮮甜!
一想到枱,賣相已經唔錯,已經有濃濃嘅蟹甜味散發出嚟,意大利飯嘅口感做得到軟硬適中,飯充滿住蟹的鮮甜味,加上有d Mozzarella Cheese🧀🧀,令到個risotto 黏黏地,口感更加好👍👍,加埋清爽露筍粒,令呢啲分飯清新d....另有加到胡椒調味,小小辣,刺激咗蝦膏🍤🍤同蟹的鮮甜味道,我男朋友仔食到唔停得口☺️😋🤣

食飽飽之後,侍應走嚟問我地要唔要試吓甜品,因為已經試過佢哋ga signature 甜品tiramisu。🍰🍰今次就試吓Opera啦,跟餐只係需要加$25。opera cake 都okay , 層次都夠豐富,一啖入口有咖啡、牛油、朱古力🍫同杏仁ga複雜味道,甘苦中帶點甜,都不錯也!

而餐飲,我地就叫咗凍蜜桃茶🍹🍹同薄荷朱古力🌿🍫☕️☕️,朱古力又係有拉花喺面,非常有誠意!👍👍我好鍾意😘😘

總括嚟講,喺元朗呢個地方,呢間餐廳可算是平民價有水準的西餐廳,仍然會落入我同男朋友拍拖慶祝食餐好嘅好地方🤩🤩💃🏻💃🏻😋😋,溫馨提示,不過新鋪就少啲座位,下次食一定要book 位☺️因為驟眼所見,星期五六日都會full House😅
意大利餐包籃+脆條配自製沙律醬
䉫麥沙律加西蘭花牛肝菌蘑菇湯