Click 得入嚟Sushi Saito,都知如果唔係VVIP,就要打電話訂位㗎啦。想share返我個訂位經歷同小tips比大家:因疫情無晚市,所以birthday lunch就要同人食好啲,於是就早3個月訂位,經過不斷嘅努力,由早上10點至11點,用兩個電話分別係咁redial... 結果都係無人聽把心一橫,就決定last moment (約13:55左右) 先打去,奇蹟出現了!一打就通!就係咁就造就咗今次嘅生日lunch啦。可能我比較old fashioned,揀得食江戶前壽司,總覺得稍傅要光頭、指甲要剪好先有保證。除咗service team之外,Sushi Saito嘅稍傳及助手係呢方面都做到好足好整齊,所以我都好期待呢間2星餐廳食Omakase正在可以欣賞師傅嘅手藝同交流。呢位師傅好細心,處理魚時會留意有魚骨;但交流方面,可能佢性格比較內斂,除咗介紹每一道菜式同上甜品前會問大家覺得點、飽未、有無壽司想再添加外,都無乜交流了。不過師傅都nice嘅,臉帶微笑好親和力唔識譯呢道菜...lol 個汁味道似中式茨汁,但比較杰身,好易黏住魷魚。味道無乜特別,但都okay。好impress

Komochi yari ika
吞拿魚臉頰
好impressed!一食入口嘅口感好似食A5和牛感入口即溶,但又散發陣陣魚油香味。
鯖魚
呢種魚本身易有腥味,但呢件壽司因熟成得宜,所以令佢保存到原有嘅鮮味而冇腥味,抵讚

金目鯛
我鍾意食嘅魚芒其中之一,因為佢有口感同帶鮮甜。覺得有啲可惜嘅係無輕微火炙一下,令佢出油再帶點焦香。不過味道都okay。

小肌
小肌嘅肉質口感我唔太識欣賞,所以無乜comment。

赤身
大拖羅
中拖羅
拖羅好多人都食過同埋食得多,所以有時真係會食到無乜驚喜,呢度嘅拖羅係有水準嘅,但我就唔會太surprised。至於赤身,熟成過後令佢鮮味大大提升,肉質軟腍好好食。所以每次食江戶前壽司嘅吞拿魚壽司當中,我都比較期待食赤身 (我係咪好cheap lol)。

魷魚
係我期待嘅壽司之一。但可惜唔知係咪青檸汁出事,令件魷魚有啲苦澀味,所以都幾失望...

池魚
熟成後又係變得更好食嘅魚之一,面頭加上少少蔥蓉令佢變得更加香口。

馬糞海膽
師傅毫不客氣夾起好多海膽,海膽係超鮮甜高水準,應該係極級以上 (忘記睇木板嘅label...);另外,紫菜脆口都令呢件軍艦嘅價值大大提升

海鰻
正常水準嘅一道壽司

味噌湯
清清地,okay。

卷物
好多爽口食材擺埋一齊,不過無乜特別,主要係用嚟餵飽你。

甜玉子
師傅上菜比我時係話egg custard,然後再補多句「tamago」。但一擺入口,同我食開嘅玉子係完全唔同,有驚喜!坊間都有甜玉子,但呢件嘅外表係非常平滑、口感Q彈,味道係近似custard。
夕張蜜瓜
多汁夠甜,好味!

小總結︰
成年無得去日本嘅情況下食返啲有質素嘅日本嘢,都算係苦中作樂啦!今次Sushi Saito嘅體驗,除咗魷魚次外,所有食物都起碼有中上水平;而Service方面都做得好細心,會留意你細微嘅需要。不過價錢都偏貴同訂位幾難幾麻煩,所以可能無乜機會再食㗎啦
2021-02-10
生日