餐廳: 鮨文
資訊:

2018-01-29 330 瀏覽
為慶祝旗袍PB,嚟鮨文慶祝吓啦!淨係食用wasabi醃嘅鮮淮山及蘿蔔,都已經食到唔停.....茶碗蒸最頂層有少少金箔,下面係羹,蛋入面非常足料,仲有帶子粒左口魚左邊嘅係刺身,右邊嘅係燒過嘅邊;刺身沾有岩鹽及柚子皮,食落有柚子嘅清香,清吓口腔啱晒,咬多幾啖,魚味更加突出;燒過嘅邊係游水嘅部位,油份超高,食落有焦香味,成口都係油!!!鰤魚野生油甘魚,即係我冬天嘅最愛呀!刺身呈粉紅色,肉味濃郁;右邊燒過嘅簡直同大拖羅一樣咁正,頭幾吓先食到炭香味,喺咬咗好多吓之後,嗰種魚油香味久久不散,搽咗啲wasabi上去都溶化晒,啲魚油仲好似沖淡咗wasabi嘅辣添池魚切碎咗嘅池魚加上京蔥及芝麻粒,撈勻一齊食超正,一啲腥味都無帆立貝海膽先將帆立貝輕輕炸到微黃,由於炸漿非常薄身,所以食落去會覺得層炸漿都好似係屬於帆立貝咁樣,已經二合為一。因為帆立貝啱啱炸起,非常新鮮熱辣,入面咬開肉質係一絲絲,只有新鮮嘅帆立貝先會有呢種絲絲嘅鮮嫩口感,急凍嗰啲係會有僵硬嘅口感;先用紫菜包住,旁邊再加海膽,一冷一熱一脆一軟,對比好大好有層次中拖羅完全冇根嘅拖羅,咬落滑身無渣,魚味超級濃郁大拖羅油份超高嘅大拖羅,喺燒完之後,油份
為慶祝旗袍PB,嚟鮨文慶祝吓啦!

茶碗蒸
最頂層有少少金箔,下面係羹,蛋入面非常足料,仲有帶子粒

池魚
切碎咗嘅池魚加上京蔥及芝麻粒,撈勻一齊食超正,一啲腥味都無

中拖羅
完全冇根嘅拖羅,咬落滑身無渣,魚味超級濃郁

大拖羅
油份超高嘅大拖羅,喺燒完之後,油份更加香濃,油多到反晒光,魚肉軟嫩無渣,比頭先嘅鰤魚食落更加一咬即化

松葉蟹
新鮮即炸起嘅松葉蟹熱辣辣,點啲冰凍嘅蟹膏一齊食真係一絕,一凍一熱正!松葉蟹肉質鮮嫩,啲肉係一條條一梳梳咁㗎,好好味!

金目鲷
終於食到壽司!魚面加啲岩鹽再燒脆,熱力溶解皮下脂肪,入口非常香口帶少少焦香,最頂層加啲俄羅斯鱘魚子,鹹鹹哋更能帶出金目鯛嘅鮮味

赤牡丹蝦
飯上面有3層,底層係肉質超級超級彈牙又有濃郁鮮蝦味嘅肥厚蝦肉,上層係燒過嘅蝦膏,最頂層藍綠色嘅係蝦子;有少少焦香嘅蝦膏配合蝦肉一齊食超超超超正,蝦子冇乜味,純粹係增加口感

鮑魚
旁邊嘅醬係用我哋平時丟都丟唔切嘅鮑魚肝製成,師傅叫我哋先就咁試試鮑魚,口感清甜煙韌;再點少少鮑魚肝醬,簡直係錦上添花;最後師傅俾一粒小飯糰俾我哋,將粒小飯糰不斷咁碌不斷咁碌,吸晒所有醬先食啦,食落一啲都唔腥,老實講就咁點啲醬食都超級滋味!

櫻鱒三文魚子
日本人一般唔會生吃三文魚及鱒魚,唯獨櫻鱒係例外。醬油漬過嘅櫻鱒,老實講同三文魚真係好似,唔講嘅話真係唔會知你係櫻鱒喎~ 上面鋪滿佢哋自家醃製嘅三文魚子,滲出嘅海洋鮮味,加上清甜濃郁嘅柚子味,冇腥味而且鹹味都好低,呢個親子食法,幾有趣
櫻鱒

白海膽
大廚問我哋想食質定量,上次已經試過海膽杯,所以今次食質啦!今晚有兩款海膽,分別係赤海膽及白海膽,呢隻來自青森嘅白海膽,佢嘅味道清爽,口感結實

赤海膽
呢個同平時食開嘅海膽壽司唔同,旁邊冇紫菜包住,味道非常濃厚又鮮甜,口感creamy,我哋都覺得呢隻好味啲,但老實說,唔係兩隻一齊食的話係唔會食得出分別,只要食其中一隻,都已經會覺得好好味非常滿足!

右口魚邊
大廚先燒燒右口魚邊,包成手卷後再將魚油精華倒返落飯入面,油香超濃郁,魚邊質感煙韌,成餐飯劃咗完美句號!

靜岡蜜瓜
新鮮多汁,甜到漏!超級超級滿足!
靜岡蜜瓜

每一次嚟都係開心到捧住個肚走!