FoodieWalker
招牌脆皮燒鵝,名不虛傳!
FoodieWalker
2025-10-31
關注
今個星期六晚,同家姐、姐夫三個人諗住搵個好地方食餐飯,就揀咗尖沙咀呢間星海。一入到去,嘩!個場真係好大好闊落喎😮,坐得勁舒服。聽講呢度係星級婚宴場地,個裝潢都零舍唔同,燈光明亮得嚟又唔會刺眼。最正嘅係佢有個戶外露台,可以望到少少景🌃,吹下風傾下計,感覺特別寫意。成個氣氛好輕鬆,啱晒我哋呢啲想慢慢食、慢慢傾嘅家庭聚會,坐幾耐都冇人催,呢點真係要加分!👍
遠年陳皮脆皮燒鵝伴陳村粉 💖💖💖💖💖
呢個係星海嘅招牌菜,果然名不虛傳!😍 燒鵝一上枱,嗰陣陳皮甘香已經飄過嚟。塊皮燒到金黃色,咬落去真係卜卜脆,聽到聲㗎!啲鵝肉就好juicy,肉質嫩滑,一啲都唔嚡。最畫龍點睛係墊底嘅陳村粉,滑嘟嘟嘅粉條索晒啲燒鵝汁同鵝油嘅精華,每一啖都充滿油香,口感好豐富,食到停唔到口。😋
拔絲鮮菠蘿脆皮咕嚕肉 💖💖💖💖
咕嚕肉就食得多,但做到拔絲效果嘅真係唔多見!夾起件咕嚕肉,可以拉到長長嘅糖絲,好過癮。😂 佢個外層炸得好香脆,但入面嘅豬肉依然保持到鬆軟,唔會炸到又乾又韌。個酸甜汁調校得恰到好處,唔會死甜或者死酸,配埋新鮮菠蘿嘅果香,非常開胃。大人細路都一定會鍾意。🍍
蜜汁黑豚肉 💖💖💖💖
呢個可以話係叉燒嘅豪華版。一睇就知用靚料,黑豚肉肥瘦均勻,燒到邊位有啲焦香,呢啲位先係最惹味嘅!🤤 表面嘅蜜汁甜度適中,唔會蓋過豬肉本身嘅鮮味。咬落去肉質好腍滑,油香十足,送飯一流!真係一分錢一分貨。🍚

紅燒皇子乳鴿 💖💖💖💖
乳鴿都係星海嘅另一重點推介。隻鴿size啱啱好,炸到外皮香脆,但入面嘅肉汁依然鎖得住。一撕開,啲肉汁流晒出嚟,好吸引!🤩 鴿肉本身好嫩滑,而且滷水味好入味,唔需要點淮鹽已經夠晒味。姐夫一個人就差唔啲食晒成隻,可想而知幾好食。👍
今餐喺星海嘅晚飯體驗相當唔錯。食物水準穩定,尤其係個燒鵝真係好出色。環境闊落舒服,有個戶外露台可以出去行下,加上唔限時任我哋傾計,真係好適合家庭或者朋友聚會。🚗 揸車嚟嘅話仲有商場免費泊車,夠晒方便。聽職員講佢哋仲有招牌白胡椒焗蟹飯同龍蝦,今次食唔晒,留返個藉口開發新菜式。呢度除咗散座,仲可以搞公司包場,夠體面。整體嚟講係一次好滿足嘅聚餐!💯