2021-04-28 27 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀食午餐,佢話想試下omakase,所以搵到呢間叫龍驤既日本料理。呢度裝修都充滿日本風,令人感覺真係好似置身係日本咁。先叫左omakase(驤)$328有12件壽司同1條手卷先會有前菜有茶碗蒸同新鮮沙律之後就黎主角壽司啦!侍應教落首先食左白色魚先,之後再食紅色魚,服務態度一流!白蝦 - 表面晶瑩剔透,咬落去肉質果然充滿膠質!池魚 - 質地好似紙咁薄所以入口即溶,魚味仲好濃郁添!針魚 - 質地帶有優厚油脂但係魚味比較清淡,所以食落都唔太膩。帶子 - 肉質厚實而且仲好有彈性,口感甘甜無比!左口魚 - 食落感覺肥美爽口,火炙過既魚邊仲帶出陣陣濃郁既魚油香味添!銀鱈魚 - 口感細膩得黎都好厚實,鮮嫩軟滑!墨魚 - 口感細嫩爽脆,魚香味同獨特既柚子味一直充斥係口中久久不散,正!海膽 - 食落好新鮮,幼滑既質感一試難忘!三文魚籽 - 粒粒都好鮮艷明亮,新鮮既海味同鹹甜味都好夾!赤身 - 口感清爽而且回甘,肉質美味無比!鱆紅魚 - 肉質爽口,清淡優雅既魚香味都比較濃厚!拖羅 - 油脂分布好平均,咬落香軟爽滑,魚味醇厚!壽司飯唔多,所以食完咁多件壽司就岩岩好!壽司內都有調味,唔夠就再

呢度裝修都充滿日本風,令人感覺真係好似置身係日本咁。

先叫左omakase(驤)$328有12件壽司同1條手卷

先會有前菜有茶碗蒸同新鮮沙律

之後就黎主角壽司啦!

侍應教落首先食左白色魚先,之後再食紅色魚,服務態度一流!

白蝦 - 表面晶瑩剔透,咬落去肉質果然充滿膠質!
池魚 - 質地好似紙咁薄所以入口即溶,魚味仲好濃郁添!
帶子 - 肉質厚實而且仲好有彈性,口感甘甜無比!
銀鱈魚 - 口感細膩得黎都好厚實,鮮嫩軟滑!
海膽 - 食落好新鮮,幼滑既質感一試難忘!
三文魚籽 - 粒粒都好鮮艷明亮,新鮮既海味同鹹甜味都好夾!
赤身 - 口感清爽而且回甘,肉質美味無比!
鱆紅魚 - 肉質爽口,清淡優雅既魚香味都比較濃厚!
拖羅 - 油脂分布好平均,咬落香軟爽滑,魚味醇厚!
壽司飯唔多,所以食完咁多件壽司就岩岩好!
壽司內都有調味,唔夠就再點豉油同wasabi!

另外仲有呢條左口魚手卷,魚味同入面既紫蘇葉味好match,真係令我食指大動啊!

朋友就選擇左自選鐵板餐($248)

我地揀左帆立貝同銀鱈魚,帆立貝質感當然係彈牙爽脆,磯燒過後食落更加清幽香甜。
銀鱈魚亦不遑多讓,魚味醇香幼滑,仲要冇乜魚骨啖啖肉!

呢份美國安格斯牛肉薄燒口感軟嫩而唔油膩,真係好惹味。內面夾有蔥同炸蒜,肉味好香好夾~

呢份餐仲配埋炒飯炒野菜同麵豉湯添,所以唔洗驚食唔飽啦!炒飯係廚師特登幫我地分兩碗,比我地share,好正啊!