2017-03-23 418 瀏覽
今日自己一個人去左旺角。。行完街。。。決定搵下野食。。。自己一個人其實都唔知可以去食咩。。食快餐店又人多。。而且常常食。。。openrice下附近有什麼餐廳。。之後就見到呢間cafe...呢間cafe位於金雞廣場內。。。我決定上去睇睇是什麼環境一開lift門已經會看到cafe的招牌。。。仲放了一個大輪盤和食物menu...門口仲貼了很多照片。。。看到大家都曾經係呢間cafe留下了許多美好的回憶cafe內有數張大卡位。。可以坐到成堆朋友。。而且空間感很好。。不會被別檯人客騷擾到。。。令我都想weekend約埋三五知己黎玩返日。。。由於我今次得自己1人來食。。我當然唔會被安排坐這些大卡座了除了大卡座。。仲有數張小枱子的。。有個遊戲角。。放了多款board games...而且十分整齊及乾淨今日的我主要黎醫肚的。。午市menu都不錯我點了一個午市set lunch...跟餐有一個餐湯。這個南瓜忌廉湯很好飲 很creamy...我最喜歡的是湯上的麵包粒麵包粒很香脆。。。浸在湯上。。南瓜湯都滲入了麵包粒中。。所以食麵包粒時。。南瓜味很香。。。整個湯很香很creamy我點的午市特飲。。。由於我點了
由於我今次得自己1人來食。。我當然唔會被安排坐這些大卡座了
除了大卡座。。仲有數張小枱子的。。
今日的我主要黎醫肚的。。
午市menu都不錯
南瓜忌廉湯
我點了一個午市set lunch...
整個湯很香很creamy
香芋雪香
我點的午市特飲。。。由於我點了餐。。所以可以以優惠價選特飲
這杯特飲香芋味很重。。飲品頂部仲放了麥皮。。所以飲起身有粒粒麥皮。。口感十分不錯
飲品都較為大杯。。而且都creamy。。所以令人很快有飽的感覺了
燴汁什扒扭扭粉
我點的set lunch...什扒分別為豬扒,雞扒,腸仔,雞蛋。。。每件扒size都很驚人。。
沒想到這cafe的食物size是這樣大。。所以很抵食
扭扭粉份量超多。。。因為基本上全碟都有粉。。。肉類更放到扭扭粉上面。。所以第一眼我看到覺得粉不算很多。。但當我慢慢食完扒類後。。。會看到成個碟底都是扭扭粉了

除了份量驚人外,我覺得味道都不錯。。扒類啖啖肉。。而且真是很大件。。
另外我十分喜愛個醬汁。。似是茄汁的。。帶點酸。。但又有甜味。。十分好味。。每條扭扭粉中都吸入了醬汁。。令每一啖粉都十分滋味很濕潤
珍寶吉列蝦
手多多點多了一個小食。。。
吉列蝦大大隻。。。賣相好美
而且配了醬汁跟香脆外皮十分配合。。熱辣辣的。。香脆外皮,蝦肉彈牙
滿滿的食物。。。而且環境十分舒服。。。就算自己一人都坐得很自在。。空間感很好。。。最重要是食物和價錢都太抵食了吧
2017-03-23
南瓜忌廉湯