2017-01-09 1638 瀏覽
得寶咁細個場入面竟然有泰菜,仲有裝修既咁就去會一會佢。裝修以懷著曼谷車站做主題,用啲懷舊props行理箱、竹籬咁裝飾下但其實除左個車箱樣,有啲卡位之外係唔會覺得有咩關聯既。星期六下午茶有位,其實有啲驚,不過可能新啲人未知有。咁part time 妹妹帶左我同姨姨去靠牆既位,俾左個餐牌我之後,我就明點解付近咁多位。因為左右隔兩枱都有講野超大聲既大媽響度。我真心係聽唔到坐我對面我姨姨講乜鬼。唔想老人家姨姨搬黎搬去就忍一忍叫野食🙉,下午茶太平了,只有約四十,見到唔係成日有得食既豬手飯就諗住叫,姨姨就食咖哩雞。叫個妹妹埋黎,佢話賣晒豬手喇咁就轉食海南雞啦。加龍眼冰。大媽終於埋單走人,耳根清靜。龍眼冰見到個色已經估到好淡,得一兩粒龍眼乾。個海南雞份量唔多,(平都預左既)都ok唔算老但又唔係好滑,似冰鮮既肉質(平既都預左),個湯味精都正常。正常味。咖哩雞啲咖哩就浠左啲無乜辣味正正常常,無乜配菜在內如洋蔥或青椒。雞用急凍雞柳無特別。侍應妹妹成日就企左響隔幾枱既外藉人士度用英文同佢介紹中文餐牌上既係咩菜,雖然詞不達意但外藉人士又真係照叫多幾樣但打包哈哈。
黃咖哩雞飯
海南雞飯