2017-05-28 174 瀏覽
母親大人就黎生日,梗係要請佢食番餐好啦,聽聞依到嘅海鮮新鮮又抵食,所以就決定帶佢黎試一試。皮蛋顏色同一般食開嘅唔同,係黃色嘅,聽講依個係重慶皮蛋嘅特色,仲要係溏心㖭配埋尖椒非常惹味。雖然蒜泥白肉我就食得多啦,但係依種包住青瓜嘅食法就比較小食。薄薄嘅白肉片包住爽脆青瓜,令蒜泥白肉感覺無甘油膩又清新,口感多左又好味D。一爐兩食嘅雙層蒸氣塔就可以一次過滿足晒我想食蒸海鮮同打邊爐嘅要求啦。上層嘅蒸爐可以用黎蒸海鮮。下層我就擇左瑤柱鮮竹排骨粥底,可以用黎打邊爐之餘,最後仲可以食返碗充滿精華嘅粥。個set好豐富,有龍蝦,大蜆王,沙巴龍躉,鮑魚,蟲草花鮮雞,蒜蓉粉絲大元貝同粟米。D海鮮夠晒新鮮又抵食,特別係鮑魚上枱個陣仲郁緊。仲叫左碟本地手切牛頸脊用黎打邊爐,份量十足。其實無論幾時見到"綠茶"依兩個字就會有種吸引力令我好想試。吾理三七廿一,熱辣辣都即刻擺落口到試。依個抹茶餅嘅抹茶味就食吾太出,但係炸得香脆.而目外面嘅芝麻非常之香口,裏面仲有微甜嘅芋泥餡料㖭。當然如果有埋抹茶香味就當然最好啦。
尖椒重慶皮蛋

蒜泥白肉

瑤柱鮮竹排骨粥底

海鮮鮑魚拼盤

沙巴龍躉

本地手切牛頸脊

仲叫左碟本地手切牛頸脊用黎打邊爐,份量十足。
芝麻綠茶芋蓉餅

海鮮鮑魚拼盤