2018-05-21 163 瀏覽
逢星期五放工都會同男朋友食飯,今次揀咗一間係太子食西餐嘅小店。唔好睇佢係小店面積細細咁,其實好多人都識呢間餐廳,就算訂枱都係得返9點有位咋!9點嚟到等咗一陣就入得,餐廳只有約20個位,但係坐滿人,我哋睇完menu決定都係散叫2個小食、2個主菜、1個甜品同飲品。首先係飲品,玫瑰荔枝紅桑子梳打,賣相幾靚,漸變色,攪勻後試試有啲太甜,隱約都有啲玫瑰味,幾特別!都幾好飲!等啲冰溶咗會更好!然後係小食,醬燒七味特級牛脷同海膽車打芝士焗大啡菇。醬燒七味特級牛脷有2串,面頭灑上七味粉,個人覺得偏辣,但係牛脷口感好,唔會鞋口,不過燒嘅時候如果加啲鹽就更加好。海膽車打芝士焗大啡菇,望落好吸引,不過味道嚟講就無咩特別,海膽味有啲凸出!主食方面,北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉,軟殼蟹炸得鬆化,而且夠大隻又熱辣辣,好食!另外意粉黑松露味道好香,不過有啲鹹,但係整體味道好好食,兩者好夾。再嚟安格斯有骨肉眼扒,3成熟,好大份,食落肉質好淋,有肉味,我自己就好鍾意,不過男朋友就覺得麻麻地。塊扒好香,加上旁邊嘅蒜蓉汁更加香,仲有沙律菜同薯仔,一齊食呢個夠晒飽!抵食!最後係香蕉拖肥批,見到好多人食,夠晒凍,入面有crea

最後係香蕉拖肥批,見到好多人食,夠晒凍,入面有cream同拖肥,一齊食落好好食但係好邪惡!不過久唔久食一次都唔算太過份!
2018-05-11