2018-09-04 676 瀏覽
是晚和媽媽、外婆出街吃,也好省卻煮飯洗碗的煩腦。近近地在家附近的小餐館吃。鯛魚湯專門店我已是第二次光顧,上次和朋友去,因為被換位老闆還特地送我們一份炸雞。所以印象不錯。內裏的設計也很有日本風情哦。它的座位並不多,週六7點左右已經坐滿曬人。看來都是些熟客呢!媽媽點的雜菇炒肥牛定食。份量非常多,絕對夠食!媽媽喜歡前菜的中華沙律,我就喜歡那些雜菇。味道挺濃的,可能有些過咸和過甜。肥牛就似乎過熟,要咬多幾下先得。不過都算抵食。外婆點的鮑魚花膠魚肚烏冬。可選烏冬或泡飯,都是鯛魚湯做底。不過泡飯有熱鍋燒著,感覺開心啲。但烏冬味淡啲,適合喜歡清淡既朋友。鮑魚不錯,夠淋不硬,吃下軟軟的海鮮味。而且都幾大隻。一碗138有兩隻都幾抵食。魚肚一般般,我覺得吃下有點酸酸地,唔係靚既貨色。花膠都不錯,細細條但不是太重海鮮味。呢個餐重點都係食鮑魚。我點左個龍蝦泡飯。今次真係中伏。本身見openrice既圖有蝦膏好似都幾肥美。點知實情係咁:龍蝦肉不多,鉗亦細,而且過熟。不過好彩泡飯都幾好食,雖然有火熱著,但係五分鐘左右就息,不過都好,唔會太熱。泡飯幾香口,仲有芝麻係入面,就係味道偏咸。仲叫左個小食炸魚塊,有成五塊都

肥牛就似乎過熟,要咬多幾下先得。不過都算抵食。

魚肚一般般,我覺得吃下有點酸酸地,唔係靚既貨色。

花膠都不錯,細細條但不是太重海鮮味。呢個餐重點都係食鮑魚。

龍蝦肉不多,鉗亦細,而且過熟。

泡飯幾香口,仲有芝麻係入面,就係味道偏咸。

仲叫左個小食炸魚塊,有成五塊都幾多下。同埋有沙律吃。

有三層,火腿、芝士、魚肉,吃下還可以。
2018-09-02