2018-02-25 191 瀏覽
同朋友嚟到將軍澳,一出地鐵站幾乎都喺大商場大型連鎖餐廳,想搵間特別啲嘅但又平啲嘅都好難,一路行一路搵食行到嚟將軍澳商場,突然見到有一間餐廳門口有好多人等就行過去睇下,原來喺一間未試過嘅新台式餐廳,見到佢仲寫住喺試業中,而睇餐牌嘅價錢都喺大約五十零蚊左右一個餐,晚市嚟講算好平!已經喺我平時食午餐嘅價錢,決定要一試!雖然好多人等位,不過等左大約十分鐘度就有得坐,不過攞位個陣見到原來可以用openrice app攞位,下次嚟之前就攞定位唔洗等喇。入面嘅環境都喺清新為主,有好多文藝風格嘅裝飾。兩個人各叫左一個飯一個麵,想試下唔同Share嚟食,因為覺得價錢都唔算太貴,所以都再叫多左個小食。朋友揀左個鹽酥雞扒麵,加左$3要中辣嘅麻辣牛肉湯底,雞扒嘅份量都好多,食落去肉汁好多!而呢個牛肉麵嘅麻辣真喺非常麻!辣得夠爽!鐘意麻辣嘅朋友好建議去食!而我自己就叫左一個滷水蛋牛腩滷肉飯,滷肉既份量都算合適,令到整個飯唔會太乾身,而味道都喺好食,牛腩都好大舊,食落去唔會話太「銀」身,都算爽口。我地個再叫左一個小食,蒜泥白肉,佢哋既蒜泥白肉唔會好似出面咁太肥,喺比較瘦啲既肉,而蒜汁味道都好濃厚,好好味!呢間舖頭

入面嘅環境都喺清新為主,有好多文藝風格嘅裝飾。

鹽酥雞扒麵
滷水蛋牛腩滷肉飯
蒜泥白肉
呢間舖頭除左有食物都有台式飲品售賣,有外賣或者堂食都有,不過如果叫餐再叫特飲都喺要以正價買,我地都各叫左一杯,朋友就叫左一杯「紅豆與豆乳」,試左啖覺得都幾好飲,紅豆同豆奶溝埋味道啱啱好。
紅豆與豆乳
而我自己就叫左杯「苿莉珍珠奶綠」,味道唔算太濃烈,比較似奶茶,如果再揀我就會揀朋友既紅豆豆乳或者試下其他飲品。
苿莉珍珠奶綠
鹽酥雞扒麵