2012-12-04 15 瀏覽
支持小店!對英國有情意結,好多港人都好。。。。。不過,我對本地小店情意結較對英國高!某個悶悶下午,走到西貢吃出名的泰國豬頸肉,人多要等,餓餓地走走下,見到間好多英國國旗佈置的小店,有幾個外國人在排隊,既然泰國去不到,就去遠一點!重溫英國旅行的感覺!炸魚薯條!細份$32,仲加8蚊有杯牛油栗米同可以飲ZERO。好抵呀!炸魚脆脆,不知是什麼魚,還肯定不是龍利柳,已經不是大家樂FEEL啦!外層脆脆,魚有香肉地不實,加點鹽醋夠英式又不膩,正!牛油栗米也不錯,見佢地整栗米,原來不是雪藏貨,怪不得沒雪味!再試菠蘿圈,炸完仲有果香同果汁,與玉桂粉好夾呀!不知會不會有炸香蕉呢?見小店不斷有鬼佬幫襯,幾好生意!記得以前在灣仔上班有間炸魚店,成60蚊一份,但魚都係龍利柳。餐廳吃都要百幾數蚊。呢度超抵!不要地產霸權或集團霸權一樣,有時候小店可生存是靠本地人!希望大家多點支持本地小店!
支持小店!

不要地產霸權或集團霸權一樣,有時候小店可生存是靠本地人!

希望大家多點支持本地小店!

題外話/補充資料: 食完放棄旺泰,留番晚上!下次試炸 OREO,都有港人叫。。。。。小店無位坐,主要外賣,但有兩個位在門口,鬼佬飲啤酒方便!
2012-11-22
外賣自取