2022-01-01 405 瀏覽
要食正嘅泰菜一定要入九龍城?係港島東一樣揾到平靚正嘅泰菜。尤其是午市真係好抵食,去開呢頭不妨過黎試一試。環境 服務呢間Jariya Thai 嘅老細同伙記全部都係泰國人,店入面仲播住啲泰文歌,好有泰國feel ,牆上除左一啲泰式嘅藝術品之外,仲掛左啲好有趣嘅電影海報。清潔都ok,張枱唔算油。伙記服務好好,店員見我哋兩個人一齊食會好主動咁俾兩個碗我哋。冬陰功蝦河粉好多香港嘅鋪頭都會將啲冬陰功嘅味變得港式,就冇左泰國嘅風味,不過呢碗冬陰功好抵讚,好夠酸同辣,面頭仲有好多香料。啲蝦都算大隻同埋已經拆曬俾大家。啲河粉係比平時香港食開嘅粗,但都好滑同埋軟硬適中,有吸到啲湯。泰式炒金邊粉金邊粉炒得好香好惹味,雖然睇落好似好油咁,但佢炒得好乾身。都唔算好咸,但美中不足就可能係配料唔算多,但都夠你開心咁食完。香葉肉碎炒媽媽麵 & 香葉肉碎飯香葉肉碎做得幾似泰國食到嘅,但咸左少少,但配埋飯食同埋嘢飲整體不錯,好啱下晏食,炒媽媽麵其實就係炒公仔麵,同樣都係炒得幾好,呢到就唔重複。雖然呢個都表現都唔錯,但更加建議去試泰式金邊粉。飲品午市包埋嘢飲,凍飲唔洗加錢,要左一杯凍泰式奶茶同埋凍泰式咖啡。唔算好特別,但

環境 服務

冬陰功蝦河粉

泰式炒金邊粉

香葉肉碎炒媽媽麵 & 香葉肉碎飯

飲品
午市包埋嘢飲,凍飲唔洗加錢,要左一杯凍泰式奶茶同埋凍泰式咖啡。唔算好特別,但佢就冇話去到泰國飲嘢咁甜,配住啲咁惹味嘅泰國嘢幾好。