2019-05-23
在荃灣區工作後,一行二人來到位於荃薈商場地下的《樓下冰室》食飯。餐廳多處掛有搶眼招牌裝飾,感覺懷舊充滿香港情懷。瑞士雞翼 (3隻) ($33) - 雞中翼大隻味、肉質嫩滑,瑞士汁香甜中帶少許酸味,令雞翼更鮮美。芝士煎蛋豬扒包 ($35) - 豬扒包大大個,包面焗得香脆,豬扒鮮美有肉汁,加上芝士、雞蛋、番茄及生菜等配料,豐富又好食。焗芝士肉醬意粉 ($52) - 意粉上鋪滿滿芝士肉醬,芝士及肉醬味香濃,番茄鮮味濃郁,意粉煮得軟硬度適中,掛滿醬汁後,相當滋味。雞湯浸雜菇娃娃菜 ($36) - 份量多,娃娃菜煮得腍身入味,加上雜菇,清新健康好食。華田脆脆 ($22) - 華田味夠濃,甜度適中,加入脆脆後滋味倍增。紅綠椰冰 ($26) - 香濃的椰汁冰內加有紅豆蓉及綠豆蓉,既滋味又不會過甜,好飲。這餐食物份量足,座位舒適,價錢實惠,不失為荃灣區一個好選擇。
餐廳多處掛有搶眼招牌裝飾,感覺懷舊充滿香港情懷。