2021-04-10 7537 瀏覽
Easter有五日紅日,搵左日同屋企人拜完山一齊食晚飯,老人家特別鍾意食懷舊菜,知道新新酒樓有個套餐有懷舊菜之餘份量又足又抵食,就同屋企人黎食。新新酒樓係一間幾十年老字號酒家,以前喺對面新樂酒店入面,後來新樂酒店執左,先喺而家哩度改名重開。因為回憶,亦因為香港人悶喺屋企太耐,所以當晚酒樓座無虛席,仲要有人等枱,咁嘅場面喺香港真係唔知幾耐冇見過,好彩我地一早book左枱。哩度嘅價錢同一般茶樓差唔多,唔係特別貴,不過套餐比散叫更抵食,我地叫左個四人套餐,包左五餸一湯一飯,仲有壽包同糖水,包埋茶芥酸菜先$988,加埋一都係每人二百幾蚊。花生四個人有一碟,冇受潮正正常常。上湯焗加拿大龍蝦  -  龍蝦啖啖肉,肉質結實彈牙,每人都分倒兩三件,下面仲有伊麵底,每人大約分倒一碗,伊麵吸晒龍蝦同上湯嘅味道,話咁快就俾我地清晒。懷舊金錢雞 - 金錢雞雖然唔係咩名貴菜式,但由於功序多,所以而家唔係好多地方有得食。佢係用叉燒、雞膶同肥豬肉串起黎燒,叉燒鬆軟,雞膶膶味突出但唔會太粉,下面嘅肥豬肉就用左玫瑰露黎醃製,食落好爽口。海皇燴燕液 - 湯羹杰度啱啱好,非常大窩,每人大約分倒兩碗,入面除左燕窩,仲有好多蝦

花生四個人有一碟,冇受潮正正常常。
花生

懷舊金錢雞
海皇燴燕液 - 湯羹杰度啱啱好,非常大窩,每人大約分倒兩碗,入面除左燕窩,仲有好多蝦仁、芥蘭粒同蘿蔔粒,口感好豐富。
海皇燴燕液
翡翠炒龍躉球 - 哩道菜係龍躉兩食嘅其中一道,龍躉球幾厚肉同彈口,配菜西蘭花都幾多。
翡翠炒龍躉球
清蒸頭腩  - 哩味係龍躉兩食嘅另一味,魚腩加左雲耳同草菇一齊清蒸,雖然冇龍躉球咁香口,但口感就比較腍滑。
清蒸頭腩
清蒸頭腩
霸王香妃雞 - 香妃雞雖然得半隻,不過因為個餐本身已經都好多野食,所以哩個份量其實都好夠。香妃雞入味得黎唔會太鹹,肉質未算好滑,不過都可以接受。
霸王香妃雞
霸王香妃雞
蟹籽海皇炒飯 - 炒飯超大碟,每人都分倒兩碗。飯炒得夠乾身,唔會太多油亦唔會痴埋一齊,除左蟹籽,中間仲有好多蝦仁、芥蘭粒同炒蛋,味道唔錯。
蟹籽海皇炒飯
蟠桃壽包 - 壽包係迷你版,所以食完咁多個餸之後都仲食得落,入面除左有蓮蓉餡,仲有蛋黃,食落冇齋蓮蓉咁甜咁漏。
蟠桃壽包
綠豆沙 - 糖水係晚市每人都有送,唔會太甜,仲食倒臭草清香味,食完大滿足。
綠豆沙

總結,食物唔差份量亦好足,四人套餐連埋加一每人唔洗三舊水飽到反艇,如果唔係特別大食其實夠五至六人食,非常抵食。
蟹籽海皇炒飯
綠豆沙