餐廳: 小林札幌拉麵
資訊:

2020-11-01 41 瀏覽
大角咀嘅餐廳真係食極都未食得晒🤣今次去咗試「小林札幌拉麵」,淨係睇裝修都好有日本小店feel,餐廳主打北海道札幌拉麵,我哋都真係第一次食札幌拉麵啊🤩佢哋嘅二人餐食物份量好多又大份,好抵食👍🏼 一上枱就畀拉麵碗嘅大細同配料份量嚇親,因為比平時食開嘅拉麵大碗唔少🤣 餐廳最近仲做緊優惠,每次消費都會送口罩一個~•📸 二人餐 (2款主食+3款小食) $258🥢 普通拉麵因為係第一次食札幌拉麵,所以我都係食返最基本嘅款式~店家話所用嘅麵條都係日本直送北海道嘅曲麵,煮出嚟幾香,軟硬適中,而且曲麵比平時食開嘅拉麵掛湯👍🏼 湯底方面係豚肉味噌湯,飲落帶點微辣,同拉麵幾夾,唔會太濃味或者飲到好口渴,幾啱我口味😋 配料有叉燒2大片,仲有大量蔥花、海藻、荀同芽菜~叉燒好淋,咬落有豚肉香,而且肥瘦均稱。•🥢 叉燒炒飯港式炒飯食得多,見到日式炒飯心思思叫左黎試下,呢個炒飯用叉燒、洋蔥、青椒、蘿蔔粒、蛋絲炒成,上菜時熱辣辣仲出緊煙就知係即叫即炒,飯比平時食嘅炒飯濕身啲啲,以洋蔥味為主,味道普普通通,但幾特別~•🥢 吉列豬扒炸皮用上麵包糠,上得好薄身,炸得好脆唔會油淋淋👍🏼 豬扒嘅肉質鬆軟、肥瘦均勻,但旁邊有少許筋

📸 二人餐 (2款主食+3款小食) $258
🥢 普通拉麵
普通拉麵

🥢 叉燒炒飯
叉燒炒飯

🥢 吉列豬扒
炸皮用上麵包糠,上得好薄身,炸得好脆唔會油淋淋👍🏼 豬扒嘅肉質鬆軟、肥瘦均勻,但旁邊有少許筋,有少少咬口可接受~ 旁邊仲伴有好夾嘅蛋黃醬同可以減低油膩感嘅椰菜絲😋
吉列豬扒

🥢 自家制餃子
餃子一份有6隻,仲附上餃子汁~因為餃子係店家自製,感覺比平時食嘅大隻,餃子皮薄,煎到個底脆脆地,但有啲部分會少許太燶;餃子餡幾juicy,帶點韮菜香,口感比一般現成日式餃子有咬口,整體唔錯。
自家制餃子

🥢 燒雞翼&燒雞軟骨 (各2串)
串燒燒得好夠乾身,食落帶點焦香😋雞翼每串有2隻,仲要對半切開咗,食嘅時候好方便;雞軟骨麵都正正常常。食到淡淡地啲鹽味,雖然另有檸檬汁可以加,但整體調味重返少少會更好~
燒雞翼
燒雞軟骨