2022-09-15 176 瀏覽
去完日式超市每星期一次嘅特價日,行到攰就想搵間餐廳坐下抖下。一過馬路就見到呢間冰室,好似都唔錯,拎住咁多戰利品之下,都唔想行咁遠,即刻坐低啦。餐廳設計幾有香港特色,好似見到好多街頭嘅燈牌咁。餐牌都幾多選擇,朋友同我血拼完之後,胃口特別大,而且價錢唔貴,要食多啲嘢食補充體力先。蕃茄薯仔爽脆墨魚鬚鮮牛肉泡飯,份量比我地想像中多,蕃茄非常濃郁,食到新鮮嘅蕃茄肉。泡飯吸哂蕃茄湯味,非常易入口。牛肉嫰滑唔過老。心急嘅我以為泡飯溫度啱啦,點知一放入口,原來係好熱㗎,食嘅時候記得要吹下呀。招牌胡椒豬肚滑雞米線,胡椒湯味突出,又夠辣,飲左一啖湯之後,個人都精神左。配料嘅支竹同娃娃菜非常吸味,粉紅色滑滑雞肉有肉汁,好味。美中不足嘅係新鮮豬肚煮得未夠淋,較硬身。瑞士汁雞翼,汁多,雞翼滑。炸韭菜餃子,即叫即炸,熱辣辣,又唔會油膩膩,重點係一咬開,韭菜餡料好飽滿,而且唔係平時食嘅豬肉溝韭菜,而係十足嘅韭菜,好香,啱哂韭菜控。飲品揀左鮮菠蘿冰同華田脆脆,鮮菠蘿冰係其他地方比較少見,新鮮菠蘿微酸,唔係罐頭菠蘿嘅死甜,仲夠哂冰涼,好襯夏天天氣。華田脆脆更正,香濃華田味,仲有脆脆,非常啱朋友口味。我地食到捧住個肚,都

餐廳設計幾有香港特色,好似見到好多街頭嘅燈牌咁。

瑞士汁雞翼,汁多,雞翼滑。

我地食到捧住個肚,都係200蚊多啲,真係好抵食呀。今日果然收穫豐富呀