餐廳: 泰亞萊海南雞專門店
資訊:

2022-05-02 1281 瀏覽
今次食左位於新蒲崗既泰亞萊海南雞專門店🐔因為係附近工作關係,所以成日都食呢間,呢間質素都唔錯👍🏻 海南雞飯($50)先講海南雞飯,份量都好多,而且肉質嫩滑🤤雞皮下都有少少啫喱膏,個啲其實係膠原蛋白黎☺️油飯都應該有用過雞油調味,做到粒粒分明而且啖啖都有雞油香,有咬口而唔會過硬😍海南雞會附上一個汁,用黎點雞都幾惹味👍🏻👍🏻平時食海南雞飯,我都鐘意將個汁倒落油飯度食,咁樣食都幾夾😆 滷水豬頸肉($88)平時食泰式燒豬頸肉就食得多,泰式既滷水豬頸肉就真係未食過,但估唔到又幾有驚喜😯豬頸肉係一樣幾兩極既食物,因為佢一過火就會唔好食,好柴口。而呢間豬頸肉就做得好好👍🏻👍🏻肉質偏淋身,而且滷水汁唔會過鹹,同豬頸肉出奇地夾。而入面隻滷水蛋都好入味!呢個小食都配有酸辣汁,平時食燒豬頸肉點辣汁會覺得好夾🤔但可能因為本身已經有滷水汁,朋友認為就咁食滷水味已經好足夠,點埋酸辣汁有少少畫蛇添足感覺,可能味道複雜左😂不過我就鍾意少啲滷水多啲點酸辣汁,所以真係因人而異🤣總括黎講,泰亞萊海南雞專門店係一間大件夾抵食既店🤩兩個人叫左兩個餐都飽到食唔哂🤭而且佢地做法都好正宗泰式🇹🇭鐘意食泰式野既一定唔可以錯過‼️另外除左上
今次食左位於新蒲崗既泰亞萊海南雞專門店🐔
因為係附近工作關係,所以成日都食呢間,呢間質素都唔錯👍🏻

海南雞飯

海南雞飯($50)
先講海南雞飯,份量都好多,而且肉質嫩滑🤤
雞皮下都有少少啫喱膏,個啲其實係膠原蛋白黎☺️
海南雞會附上一個汁,用黎點雞都幾惹味👍🏻👍🏻
平時食海南雞飯,我都鐘意將個汁倒落油飯度食,咁樣食都幾夾😆

滷水豬頸肉

滷水豬頸肉($88)
豬頸肉係一樣幾兩極既食物,因為佢一過火就會唔好食,好柴口。
而呢間豬頸肉就做得好好👍🏻👍🏻
肉質偏淋身,而且滷水汁唔會過鹹,同豬頸肉出奇地夾。
而入面隻滷水蛋都好入味!
呢個小食都配有酸辣汁,平時食燒豬頸肉點辣汁會覺得好夾🤔
不過我就鍾意少啲滷水多啲點酸辣汁,所以真係因人而異🤣

總括黎講,泰亞萊海南雞專門店係一間大件夾抵食既店🤩
兩個人叫左兩個餐都飽到食唔哂🤭
而且佢地做法都好正宗泰式🇹🇭
鐘意食泰式野既一定唔可以錯過‼️
另外除左上面推介既兩樣,我都大力推介佢地個黃咖哩蟹肉飯,已經食過無數次。🤤
海南雞飯
滷水豬頸肉