2017-05-08 950 瀏覽
有日深夜,心癢癢想食串燒。但係地方就腳嘅串燒店又略嫌價錢偏貴,唯有上網搵下有無其他選擇。睇到呢間四川風味嘅串燒店,地點唔算難搵,無乜負評,價錢看似合理,就即管試試。去到店內環境乾淨,無乜油煙味。由炭燒木製成嘅枱櫈令店內裝潢加入一絲中國風。店員見我地第一次黎都會介紹返有咩食。(其實個到除左串燒仲有雞煲火鍋可以揀)點菜個時店員會問食唔食辣,食幾辣?因為之後嘅野食會全部幫你加上辣粉。兩種口味嘅燒牛舌。(左:鹽燒牛舌,右:燒手舌)牛舌厚度差唔多1 cm, 但係食落唔算韌有咬口。燒手舌會跟一種類似沙茶醬嘅醬汁,但係放多左會過咸,加上可能本人唔太喜歡食醬,所以比較喜歡鹽燒口味嘅燒牛舌汁燒魷魚筒。魷魚筒食落口仲有佢嘅鮮甜味,但整體黎講如果後加嘅調味料輕手啲會令味道更加平衡。雞軟骨,係本人食親串燒都必食嘅一款。加左少少辣粉同孜然粉之後整個口味變得豐富。其實仲有叫其他野,但係因為太肚餓所以無影到太多相。呢間我諗主要係sell抵食,200幾蚊食串燒食到飽住走。三五知己聚埋一齊食下野吹下水,呢個價以CP值黎計算係咁,所以會encore 的!
牛脷

兩種口味嘅燒牛舌。
(左:鹽燒牛舌,右:燒手舌)
牛舌厚度差唔多1 cm, 但係食落唔算韌有咬口。
所以比較喜歡鹽燒口味嘅燒牛舌
汁燒魷魚筒

汁燒魷魚筒。
燒雞軟骨

其實仲有叫其他野,但係因為太肚餓所以無影到太多相。

呢間我諗主要係sell抵食,200幾蚊食串燒食到飽住走。
2017-05-01
牛脷