2012-11-11 390 瀏覽
今日和同事們一起入屯門探舊同事呢!! 話說以前一到新年必定到屯門親戚屋企拜年,自從搬離後都好耐冇入屯門了! 十年人事幾番新, 現在的屯門好像變了不少呢!探完同事便一起到 吃晚飯, 可選吃小菜或打邊爐。而我們選擇了吃小菜。先上小吃兩小碟, 拍青瓜和雞腳~~粉葛赤小豆豬骨湯 ($78), 湯底濃郁, 而且豬骨材料不少, 十分抵飲! 而且最終竟然能分到7-8碗呢!滑蛋炒蝦仁 ($58), 這個吃落有點失望, 因為不夠"滑蛋", 而且滑蛋分佈不平均, 我吃的那邊幾乎都是熟蛋呢..而同事吃的那邊卻有少許是滑蛋, 應該改名叫蝦仁炒蛋更合適。晚飯孖寶 ($168) (紅燒乳鴿+清蒸海斑仔)紅燒乳鴿: 孖寶套餐包一隻, 外加多隻$39, 吃落皮脆肉嫩, 食過番尋味。菜膽上湯雞($38): 這個價錢, 除了菜外, 份量足足有一隻雞!! 十分抵吃! 真係抗通漲菜式呢!! 而且雞肉部份滿多,最重要是雞肉不"鞋"口! 真係抵到爛之選 食完還有飯後糖水, 可選紅豆沙或木瓜燉雪耳, 現在的天氣十分乾燥, 燉雪耳岩晒小妹可以潤一潤呢!

拍青瓜和雞腳
先上小吃兩小碟, 拍青瓜和雞腳~~
粉葛赤小豆豬骨湯
滑蛋炒蝦仁
而同事吃的那邊卻有少許是滑蛋, 應該改名叫蝦仁炒蛋更合適。
者者芥蘭煲 & 清蒸海斑仔
紅燒乳鴿
晚飯孖寶 ($168) (紅燒乳鴿+清蒸海斑仔)
菜膽上湯雞
最重要是雞肉不"鞋"口! 真係抵到爛之選