2019-03-15 459 瀏覽
朋友介紹想食正宗重慶麻辣火鍋的話,必定要嚟佐敦掌門火鍋。入到嚟裝修幾懷舊, 係靚嗰隻。店員招呼都幾好, 湯底燒到咁上下就會自動幫我哋加湯因為最近患咗感冒菌入胃(又胃痛又嘔) , 又唔想掃朋友興, 所以只叫咗個小麻辣湯底,食落個口同條脷有少少麻痺,就係喜歡哩種感覺。不過已經好好味, 送咗幾件鴨血, 店員教我哋水滾後首先要食咗鴨血洗, 嘩!滑到差啲直接跣咗落喉嚨, 仲要係好熱, 所以大家一定要小心小心, 唔好好似我咁論盡極上手切肥牛 ~ 店員將碟肥牛放喺檯睇落去已經覺得蹀肥牛好靚, 淥兩淥就食得, 簡直就好牛味,連我平時打邊邊只食兩塊牛肉的我, 都食咗五塊, 其他的當然係俾某人搶哂啦鮮蝦松露餃 ~ 本身對松露無咩好感的我都覺得好正, 好好味, 蝦夠新鮮, 爽口彈牙, 有濃郁的松露味而又無臭煤氣味, 皮又夠薄, 正所謂皮薄饀靚新鮮鮑魚仔 ~ 鮑魚仔真係洗得好乾淨, 見過有啲舖頭啲鮑魚殼裏面仲係黑色, 因為新鮮就夠哂鮮甜, 唔會太韌, 正到無朋友炸支竹、潮洲白魚蛋、豬腰及膶、豬大腸及生菜 ~ 因為湯底好味再加埋新鮮鮑魚仔, 手切肥牛同埋所有材料夠新鮮, 唔駛我多講當然樣樣都好味啦…葛粉~ 第1

其他的當然係俾某人搶哂啦

葛粉~ 第1次食葛粉. 淥好未食已經感覺到晶瑩通透, 食落口煙煙韌韌, 又係因為湯底鮮甜所以粉都特別好味