餐廳: 大中華飯店
資訊:

2019-12-02 3195 瀏覽
跟大伙們挑戰完利東邨玉桂山,浩浩盪盪食個晚飯。竟然無酒牌要去隔離士多買?而且士多有 Promotor 駐守既?勁搞笑有趣,仲有冰桶提供添呢﹗售價 $100 蚊 4 支大 Asahi 抵到爛呀﹗餐牌點解用殘體字,不是給香港民族食嗎?將餐牌揭上揭落,我都唔敢發板喇,價位偏高,怕朋友們覺得太貴啊﹗要自己寫單?怕您唔識睇我既字喎,問米都唔掂,而且加單要出門口搵返張單真係好鬼麻煩喎。內籠簡陋,衛生環境一般,非常自助陀地飯店,真的有點不慣!差點想放棄轉場。自己落單寫單,沒有飲品提供,要自己到隔離士多購買,外賣盒自取,自己包裝帶走。小炒王,蝦乾、韮菜花、韮王、腰果兜埋一碟,單調欠鑊氣,油淋淋平平無奇。南乳吊燒鱔,無燒的感覺,炸的嗎?南乳醬分開上不是一齊煮嗎?怪怪的。如果咖哩牛腩但咖哩另上,即炆牛腩點咖哩汁?鬆脆炸漿沒什麼味道,包著嫩嫩白鱔肉,剛剛炸起一咬輕煙飄出,讓炸鱔滾上濃濃南乳醬,幾香口但有點咸,一試無妨。清蒸花蛤,明明係馬刀貝。簡單就是美,全晚最好食既一道菜。留意時間蒸到開口即刻第一時間上菜,鮮甜彈滑散發海水天然咸香,不用任何調味,無添加極美味。燒鵝一隻,沒什麼驚喜或感動位。細小偏瘦的燒鵝,起

清蒸花蛤,明明係馬刀貝。簡單就是美,全晚最好食既一道菜。留意時間蒸到開口即刻第一時間上菜,鮮甜彈滑散發海水天然咸香,不用任何調味,無添加極美味。燒鵝一隻,沒什麼驚喜或感動位。細小偏瘦的燒鵝,起碼無肥膏無油淋淋,只不過無咩肉食。皮香肉嫩,香料味道清爽宜人蠻不錯。

黃金鮮魷,厚厚的脆漿,咸蛋黃菜色好少用到脆漿,正常只會薄薄一層粉底呢。先脆後彈,咸味適中不過份,魷魚味就不太食得到。珊瑚石斑,另外仲有道菜珊瑚蒸蝦,所以推論珊瑚係個汁,其實唔係條斑叫做珊瑚石斑。原來只不過撈泰式雞醬,失望到極點﹗勁咸炸龍脷柳,腍劈劈而且還是腥腥地。

豉油皇煎美蠔,依道菜讚呀!豉油惹味可口,吊出鮮蠔味道,肥美蠔肉飽滿多汁,蔥段炸得非常香噴噴。西蘭花炒牛肉,極鬆腍劈劈滑嘟嘟鮮牛,醃味混濁。西蘭花還算爽甜無過火,合格唔難食。南乳一字骨,雖然炸到油淋淋反晒光,話晒新鮮出爐。異常香口,面脆內嫩,肉汁滴滴,好很彈的質地,溫柔的南乳味,滋味無窮可作招牌菜。

酒糟鮑魚,嫩滑彈彈的,酒醇溫和,甜美輕輕酒香不嗆好食的。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,碟凍殼凍,上檯時沒半點煙。蟶子肉微暖,過熟像魷魚質感,有微弱鮮甜味道。趙為有砂,使我食到戰戰兢兢。不是一味大就好食架,中形會更易處理更美味,試一次便夠。

鹽焗奄仔蟹,香噴噴的鹽焗蟹氣味,上菜速度快到不敢相信,預早蒸好再用鹽翻焗?給我一公一乸兩種風味。焗得過熟,肉及膏都有點乾,幸好肉極甜極鮮,蟹仔細細食得不方便。原盅花膠燉螺頭湯,特濃香甜的老火雞湯味道,肉香螺鮮,雞腳黏黏,薄衣衣花膠滑滑。最緊要啖湯,滾熱辣雞味超然醇厚。

土匪雞,原來要預訂,。好采發現得早,朝早打電話,夜晚有得食!帶好套準備就緒自撕雞,立即扭掉美腿,外層暖暖,裡面熱辣辣,雞油雞汁飛射,這種高溫我雙玉手還免強承受得到。雞皮沒半點脆意,乾乾腍腍的。最嫩的髀肉,少少綿的胸,雞味濃而醃味單調平庸,設置精美的普通咸雞。

金銀蛋浸豆苗,愛食炒菜的我對此道菜色一般,豆苗翠綠爽嫩清甜,夾著高湯咸蛋皮蛋肉碎,濕濕享受也不錯。臘味煲仔飯,無蠔仔粥沽清轉炒飯。只得一煲唔夠分,叫兩煲都只係每人分得一碗仔,大大隻煲但份量超級少喎。撈完先上檯既?微暖唔夠熱,唔係滾熱辣所以使到油感極濃。

我想食飯架!但沒怎麼有飯食,滿口都是蔥花、花生、臘肉、臘腸、膶腸,飯粒比例少得可憐。大量蔥花,臘味肉也不少,但硬掘掘既?每啖都係脆卜卜的花生,微燶帶苦的飯焦,嚥韌的臘腸臘肉,氣味超級芬芳十分吸引,但食味單調麻麻地,沒有衝動想食多碗。飯焦多過飯粒趙到索索聲,不及當年的美味高質,劣評如潮!朋友們齊聲抗議。
小炒王
南乳吊燒鱔