2019-08-28 2384 瀏覽
選擇天一閣唔多唔少係因為大班樓既名氣,今日一試都覺得名不虛傳。地址唔容易搵 係跑馬地舊樓既閣樓 眼細D都睇唔到個水牌入到去個裝潢都好modern  木台同木台之間唔算好近 坐得都舒服既菜單係黎之前已經揀好左 以下係我地今晚既菜單3 個頭盤 1 個燉湯 3個主菜 1個蔬菜 1 個飯麵 糖水甜點各一睇到 都覺得好豐富蜀香鮑魚拌東風螺麻辣幾涼盤都幾開胃 東風螺都幾大隻西班牙黑毛豬叉燒其實 真係唔似係叉燒 個質地比較軟滑 完全唔油膩個味道都係好食既 只係我個人比較鍾意爽D既口感 茶燻雛鴿好香既龍井味同煙燻味BB鴿都好嫩 有肉汁 真係骨都咬得開~ 花膠螺頭燉雞哩個好飲 湯頭又清又無油 但又有濃濃既雞同螺頭味花膠都唔強求啦 裝飾黎架啫 香醉紅蟳25年既花雕蒸大花蟹同陳村粉哩個絕對係每一個黎天一閣既客人最期待既主菜! 酒味勁香 個汁好好食 蟹肉好鮮甜 陳村粉入哂味 最後叫左個白飯汁都撈埋! 隋王斬肉原來 斬肉真係係咁斬舊肉咁解你可以想像係上湯獅子頭個侍應話師傅每一個肉都斬左佢2000下 所以好滑好鬆 有好特別既口感係特別既 似肉味既魚腐 又似打邊爐滾左3個鍾既丸試一次體驗下無防 個湯都好飲既沙薑焗雞

菜單係黎之前已經揀好左 以下係我地今晚既菜單

其實 真係唔似係叉燒 個質地比較軟滑 完全唔油膩
個味道都係好食既 只係我個人比較鍾意爽D既口感

茶燻雛鴿
好香既龍井味同煙燻味
BB鴿都好嫩 有肉汁 真係骨都咬得開~
花膠螺頭燉雞
哩個好飲
 湯頭又清又無油 但又有濃濃既雞同螺頭味
花膠都唔強求啦 裝飾黎架啫
香醉紅蟳
25年既花雕蒸大花蟹同陳村粉
哩個絕對係每一個黎天一閣既客人最期待既主菜!

酒味勁香 個汁好好食 蟹肉好鮮甜 陳村粉入哂味
最後叫左個白飯汁都撈埋!

隋王斬肉

好食丫 係個麵淋左少少 但整體係惹味同鮮味既
好少可去到麵都仲清到碟

陳皮紅豆沙
名副其實 全部紅豆都成哂沙
陳皮味甘香 食得出係靚陳皮 食到尾甜少少但依然係讚既!

餐廳服務好好 甚至幫你免費入埋錶 又有仔細解釋每道菜
雖然每一個材料都唔算係D好貴價既菜式