2024-01-13 28 瀏覽
朋友介紹陳儀興尚潮樓,因為佢喺新蒲崗老字號,現在在太古地鐵站附近有分店可以食到,我哋特別來吃手工菜。點了一份「涼拌雲耳」作前菜,原來份量都好多,麻辣幾強吓,很爽口,幾刺激!「富貴石榴蟹」以前食過石榴雞,石榴蟹就係第一次,外型似開花嘅石榴,真係手工的成果。一份一大粒,外面嗰層夠薄又滑,聽講係雞蛋做嘅,裏面個蟹球很有彈性,我估有蝦有肉混合,非常清甜,個汁都好好味!周不時見到潮州飯店預訂菜式裏面有呢一款「清燉荷包鱔」,原來係咁樣,係個燉湯,用酸菜包住鱔,燉到好軟棉,湯很香甜,有特色好味道。「20年老菜脯燉鮮豬肚湯」滋潤。最後飽肚嘅係潮州名物「沙嗲牛肉炒粿條」,沙嗲醬味道濃郁分量豐富,牛肉都好多,全部都好鬆軟,食完個粉之後大滿足!服務態度唔錯,環境都好企理,價錢公道。

「20年老菜脯燉鮮豬肚湯」滋潤。

服務態度唔錯,環境都好企理,價錢公道。