2010-07-25 51 瀏覽
我見到大家對此店有咁高評價,所以我有啲期望,一早18:30到左坐低先,未有人唔使等。點知真係極為跟眼鏡今次我寫長啲啲,我覺得此店有potential,希望見到佢地進步整體評語係:1. 燒得唔夠香燒烤其實係比較直接嘅煮食方法,最基本只要兩樣要求:一、係食材質素;二、係耐心其實此店以大眾化價錢招呼,食材方面我沒有太強求,但係每串串燒上碟都係唔夠燶,只係緊緊夠熟,所以樣樣野都冇燒烤嘅香味,啲串燒上檯,咬落去其實個心係唔夠熱食咁耐串燒,小弟總括原因有三,食材剛從雪櫃出未解夠凍、爐未夠溫度同埋師傅唔夠心機。其實實驗多啲就會做掌握得好2. 每樣都係孜然粉味,蓋過晒食材味道,完全無意思。所以食到一半真係想起身俾錢算數,唔食落去....再每樣細評:1. 安格斯牛:基本上係三、四塊薄牛肉,冇牛肉香,冇特色,其實可以取消左佢2. 牛肋骨肉:唔夠肥、無牛油香,同埋燒得唔夠熟,肉質反而會靭架3. 厚牛利:無牛油香、厚牛利連利苔同筋位上,實在咬唔開,串燒厚牛利無得慳,要用返中間位先至得4. 雞腎:我諗應該係火雞腎,好大塊,唔夠燒烤味,都係得孜然粉味5. 銀杏:唔夠燶,無銀杏味,有孜然粉味6. 大蝦:第一次唔夠熟
點知真係極為跟眼鏡
整體評語係:
1. 燒得唔夠香
燒烤其實係比較直接嘅煮食方法,最基本只要兩樣要求:
一、係食材質素;
二、係耐心
2. 每樣都係孜然粉味,蓋過晒食材味道,完全無意思。
所以食到一半真係想起身俾錢算數,唔食落去....

再每樣細評:
5. 銀杏:唔夠燶,無銀杏味,有孜然粉味
6. 大蝦:第一次唔夠熟,上身仲有點透明,再燒都係差唔多,我諗係啲蝦唔夠乾身
7. 雞軟骨:合格,個邊脆
8. 雞翼:太心急,個邊未脆就落蜜糖,蜜糖未變焦糖就上檯,可惜
9. 全隻魷魚:未夠熟,凍
10. 羊扒:冇羊味,慬合格
11. 菠蘿:合格,不過個人覺得先去皮然後燒效果會比較好,因為個皮做到燶燶地,但係又唔食得
12. 墨魚丸:合格,孜然粉味
13. 饅頭:我覺得係全晚最好食嘅一樣野
14. 燒排骨:合格
15. 粟米:燒得唔錯,糖同牛油比例適中,幾好
16. 17. 仲有韭菜同尖椒,不過我無食
埋單兩人總共$290,好貴呀,不過唔飽,仲要之後去左隔離買野食...

2010-07-24