嘆茶唔喺我倆公婆常備嘅節目,因為一大班人飲茶夠為高興,又可以試多啲點心。查實呢間新開無耐嘅「君好」都想試試,不過,疫情關係,一直延遲開檔,講開呢個位,其實好難做,由小弟十多年前初嚟美孚報到,個鋪位由「盈暉海鮮酒家」轉為「凱旋門宴會廳」,之後再轉手為「百樂門宴會廳」,跟住轉為「鳳城皇宴」,都做唔掂,年初就轉為「君好宴會廳」。之前所見,都喺換湯唔換藥,餐廳名改咗,但環境格局同侍應無變;不過,今回嘅「君好」就似乎唔同晒,整個環境嘅佈局完全改晒,更掉走晒啲大型水晶燈,舞台改設晌中間,有晒鼓琴,擺明就唔再幻想做酒席生意,改而做吓啲茶舞或團體週年晚宴之類。基本點心紙就喺以下呢張,有列明晒唔同日子、唔同時段嘅價錢,以及茶錢幾多,可謂童叟無欺。仲有另一張點心紙,喺我哋嘅目標,因為都喺啲早市嘅優惠點心,如多款特惠孖寶咁,星期六、日、公眾假都有,只喺俾多$3而已,一樣覺得划算。鮮蝦菜苗餃、蠔皇鮮竹卷 $29.8特惠孖寶A老婆剔咗菜苗餃同鮮竹卷,兩款都喺佢嘅心水點心。先介紹前者,標準份量,一籠有3隻,隻隻皮薄晶瑩,咬落唔黏牙,雖然啲菜苗刴得比較粗,但都好嫩,而且,啲鮮蝦口感爽彈,又夠鮮味,最啱喺鮮蝦跟菜苗嘅
,年初就轉為「君好宴會廳」。

,星期六、日、公眾假都有,只喺俾多$3而已,一樣覺得划算。
鮮蝦菜苗餃、蠔皇鮮竹卷 $29.8

特惠孖寶A老婆剔咗菜苗餃同鮮竹卷,兩款都喺佢嘅心水點心。先介紹前者,標準份量,一籠有3隻,隻隻皮薄晶瑩,咬落唔黏牙,雖然啲菜苗刴得比較粗,但都好嫩,而且,啲鮮蝦口感爽彈,又夠鮮味,最啱喺鮮蝦跟菜苗嘅比例都啱啱好。
鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃
蠔皇鮮竹卷亦喺一籠有3大件,外層嘅腐皮部份好嫩滑,裡面填滿豬肉、木耳絲、甘筍絲、紹菜……等等,幸好啲豬肉唔太肥,個蠔皇汁都OK。總之,兩客點心加埋都唔使30,份量又夠,亦無將貨就價,抵食到痹

蠔皇鮮竹卷
蠔皇鮮竹卷
香煎芋頭糕、香煎蝦米腸 $31.8

特惠孖寶B有唔少飽肚嘢,如粥飯、馬拉糕,不過,老婆就想食芋頭糕及煎睇粉。但意外地,兩款點心都超足秤,先講芋頭糕,比出面常見嘅都算喺厚切,而且,有唔少原粒芋頭,又混有好多蝦米,再者,煎得帶點焦香,入口又夠挺實唔削身,有料到。
香煎芋頭糕
而「香煎蝦米腸」亦喺賣大包嘅份量,堆滿一大碟,煎得OK啦,再煎得香口啲就更好,而食落都有啲米香嘅,再沾點甜醬、麻醬,自不然好食好多。
香煎蝦米腸
焗叉燒餐包 $21.8

呢款點心就喺小弟想食嘅,睇落焗起嚟嘅賣相都幾正咁,攞起手熱辣辣,入口包身好鬆軟,咬落去叉燒餡唔會太過濕,啱啱好,而且,瘦叉佔多數,故此唔會太肥、太膩,啱我哋嘅口味。
焗叉燒餐包
焗叉燒餐包
對於今餐早茶,印象唔錯,總括一句可以講喺抵食夾大件,其實,今日嘅份量都夠3個人食,而且,地方新簇舒服,招呼又到位,所以,食得我倆都好稱心。
$55 (早餐)