系銅鑼灣食完野之後想食甜品,上openrice search完見到呢間好似幾吸引咁二話不說上左黎啦。番到屋企先知呢間系京都抹茶百年老店之一,佢地系1753年創立,而希慎分店系佢地海外第一間分店黎 見d人話要排晒隊咁,我地去果陣系閒日下午....人都算多,但咁岩一入去就有位😁😁我同兩個朋友叫左兩樣野share食:呢碗野有各種抹茶product(雪糕,蕨餅,啫喱)....另外仲配有白玉同抹茶既好朋友----紅豆。食之前先淋上甜甜既黑蜜,咁就冇咁dry啦😌😌 👉抹茶雪糕軟滑,茶味吾算十分濃郁,但系佢系有抹茶既回甘嫁...苦苦地咁,個人幾中意呢種味 👉蕨餅黏黏軟軟,入口即溶,表面沾滿左抹茶粉,食落口一陣濃郁既抹茶味即刻湧左出黎,正呀!👉抹茶啫喱就有少少失望,食落去系冇咩味,同蕨餅相較之下,呢個失色好多。不過佢既口感吾錯,吾會太硬,幾爽口~呢個真系不得了,個size系超巨大~一上台即刻惹來隔離台既目光。建議人多少少食會好d, 我同朋友三個人食都覺得多呀~~~個冰呢都算系幾細幾綿,吾會話食到成舊冰果種😗😗 不過就覺得有d太甜,食落一大陣糖水味~而個人覺得抹茶味就吾系幾夠,完全比陣甜味搶過左。而冰既

我同兩個朋友叫左兩樣野share食:
特製林屋抹茶餡蜜

特濃抹茶雪山

而冰既中間有紅豆,底部就有白玉同啫喱,撈埋d冰一齊食都幾正既

呢度價錢就吾平嫁啦,不過作為抹茶愛好者,試試都無妨😉
2016-01-08
特製林屋抹茶餡蜜