2016-10-31
尋晚好搞笑,原本同友人行經荷里活華庭,遠方見到見到有隻好大既龍蝦公仔掛起勁sharp,冇聊行去影隻龍蝦,影影下突然有兩隻「鬼」係門口跳下跳下,嚇到朋友魂飛魄散😂不過我就覺得好頂癮,啲鬼化妝都幾有趣,好有halloween feel,平時萬聖節都係食西餐,今年不如轉下口味食中餐,友人半推半就同我食呢餐。有紅衣女鬼送菜👻都有friendly殭屍送菜😝卷福相當貼心,為食龍蝦客人提供圍裙,啲汁就唔會彈到落衫,絕對為我呢個食相粗魯既人而設。我對食龍蝦冇咩學問,睇到店名叫卷福和他的朋友們,我係度諗卷福係咪龍蝦既其中一種品種,友人都唔知道,於是我找黎老闆娘問問其實係咩意思,一問之下我真係才疏學淺🙄原來卷福係指福爾摩斯男主角benedict cumberbatch係fans幫佢改既匿稱,呢個我真係唔知,店主亦係benedict既fans,所以將店名為卷福,朋友聽到好雀躍,因為佢都係福爾摩斯迷,聽到之後好似遇到知音咁😜和他的朋友們係指福爾摩斯同華生既友情。第二個意思「卷」係龍蝦的型態呈卷狀,「福」係中國傳統所講福到 (貼福字揮春時倒轉) 和他的朋友們佢地店鋪除左用龍蝦烹調之餘,佢地都會用排骨,雞,豬既食
第二個意思「卷」係龍蝦的型態呈卷狀,「福」係中國傳統所講福到 (貼福字揮春時倒轉) 和他的朋友們佢地店鋪除左用龍蝦烹調之餘,佢地都會用排骨,雞,豬既食材一齊煮龍蝦,味道都可以好夾。
聽完一番解釋後,更加想試下呢度啲龍蝦,睇下係咪咁特別,就算龍蝦既煮法都有好多種,最後同朋友揀左張嘉佳小龍蝦。估唔到小龍蝦好鮮甜,因為望落個汁非常艷紅,仲諗住會好辣,只係有少少微辛味道,完全冇搶去龍蝦香甜,肉質結實彈牙。
另外金黃的小方磚外表精緻,一咬之下陣陣蛋香,軟滑嫩彈,有啲似平時食開既玉子豆腐味道,表面有層淡香既菜,但又唔似買開既形狀同口感,我又問豆腐點解咁似玉子豆腐味,但唔似平時買開果啲,原來啲豆腐係卷福自家製用鮮豆漿混合雞蛋蒸,豆腐表面再加入菜葉,比普通現成買更為有特色。香菇吸收湯汁精華後,爽口得黎鮮上加鮮。
呢道小家碧玉完全估中點整,我簡直係「卷福」上身。XD
老闆娘話龍蝦泡飯係用左50隻龍蝦煲湯而成,超級吸引我下次黎開上環lunch再試,令我好期待。我都好開心可以同老闆娘交流飲食心得,希望下次可以繼續暢談。