2017-10-29 516 瀏覽
難得過黎紅磡,梗係要幫襯下懷舊小店啦。去到已經有人龍啦,好彩小店流轉得快,等一陣就有位啦。入到去小店完全唔同曬,新裝修後變左茶餐廳風格,闊落左光猛左。小店主打豆漿餈飯,最岩我地呢D想食得輕盈D既人。我地叫左個熱咸豆漿、凍豆漿、餈飯、鍋貼、炸餃子同茶葉蛋。逐樣講下:>熱咸豆漿:第一次試,初初以為係熱既無味豆漿,但原來加左好多餡料,如蔥花同油炸鬼等等。食落去個口感都幾特別,小小咸又有小小豆香,不過豆味唔重,都係叫返甜豆漿好飲D>凍豆漿:好好飲,豆味重,亦唔係好甜,幾健康既飲品>餈飯:餈飯上到榙熱辣辣,入面有好多油炸鬼、酸菜等既配菜,煙煙韌韌幾得意>鍋貼:新鮮包寧舍好食,入面D肉汁好juicy又唔乾>炸餃子:出乎我意料之外咁好食,出面炸到脆卜卜,入面餡料又足料,點日式沙律醬應該會更好食>茶葉蛋:一般,唔夠入味呢整體黎講都唔錯,咁多年都保持到個水準。依家係香港真係愈黎愈難搵到上海老字號既小店,見到小店由以前得幾樣食品,加到依家又有麵食,又有碟頭飯,都知生意難做。希望大家多D支持本土小店啦

逐樣講下:

>凍豆漿:好好飲,豆味重,亦唔係好甜,幾健康既飲品

>鍋貼:新鮮包寧舍好食,入面D肉汁好juicy又唔乾

>茶葉蛋:一般,唔夠入味呢

2017-10-22
5 分鐘 (堂食)