2022-10-15 4886 瀏覽
同一班朋友就梗係要食粵菜啦,多啲人先可以share到唔同嘅菜式今日去嘅呢間係一間既懷舊而且又傳統粵菜酒家,有好幾樣菜式都係好特色🔺蜜汁燒鱔鱔肉既大件而且都厚身,燒得外層脆脆,加埋甜甜嘅蜜汁,非常惹味,忍唔住食咗幾舊😂🔻蜜汁叉燒半肥瘦嘅叉燒係最好食,肉質非常飽滿,入口鬆化,微燶嘅位置仲散發著炭火香味😝🔻紅燒乳豬 半隻呢度嘅乳豬係主打之一,如果要食全體嘅話就要早幾日預訂🙃如果食半隻嘅話,就要睇吓嗰日有冇其他枱order 半隻,先可以有得食😆我哋嗰日好好彩,可以叫到半隻乳豬🫶🏻乳豬皮入口脆卜卜,咬落去嗰陣仲聽得清脆嘅聲音😍肉質嫩滑juicy☺️🔹黃金蝦球鹹蛋黃完美咁樣包住左爽口彈牙嘅蝦球,賣相非常吸引🔻七福脆皮雞雞皮香脆而非常光澤,肉質非常嫩口,加埋個檸檬汁一齊食,更加可以突出雞嘅味道🔸魚香茄子煲個魚香茄子煲上一枱,就可以聽到知知聲,非常香噴噴,啲茄子完全可以吸晒鹹香嘅魚味,呢個煲非常之適合飯送🔹瑤柱荷葉飯吃個飯好豐富入面有蟹肉、瑤柱、鴨肉同埋冬菇粒,每一粒飯都食到荷葉嘅香味😻可以感受到廚師製作認📍家全七福酒家📍灣仔駱克道57-73號香港華美粤海酒店3樓

🔺蜜汁燒鱔
蜜汁燒鱔

🔻蜜汁叉燒

🔻紅燒乳豬 半隻
呢度嘅乳豬係主打之一,如果要食全體嘅話就要早幾日預訂🙃
紅燒乳豬

🔹黃金蝦球
鹹蛋黃完美咁樣包住左爽口彈牙嘅蝦球,賣相非常吸引

🔻七福脆皮雞

🔸魚香茄子煲