2012-11-13 243 瀏覽
因為工作關係而要到灣仔, 諗住搞好手尾後跟男友去試一間好耐歷史既餐廳食京菜。 由門外到門內, 整個格局都很懷舊, 還有不少老外光顧, 別有一番風味.. 原來男友事前已經備左課, 咁我就由佢發板喇。頭盤海蜇不過無乜特別同無乜味, 呢樣係因為我倆都鍾意食至會叫, 其實可以唔要。鐵板蔥爆牛肉好好味, 一黎到好有鑊氣, "炸炸"聲加上滿佈蔥爆既煙香味, 牛肉入味而不韌不鞋, 跟香蔥一起放入口係最完美。松子魚炸得好脆, 兩個人食都幾大份, 魚肉嫩滑, 茄汁唔太酸而加入一粒粒既生果椰果, 係開胃之選。干炒牛柳絲加义子燒餅味道難以形容, 因為牛柳絲及配料可以炒到跟醬汁剛剛好"黏"住, 火喉掌握得好準, 未至到乾同燶, 但酸酸甜甜既口味好特別, 加上燒餅一齊食是非常可口開胃。
原來男友事前已經備左課, 咁我就由佢發板喇。
頭盤海蜇

鐵板蔥爆牛肉