餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
資訊:

2020-11-15 483 瀏覽
秋已深,其實已經立冬❄️秋天總係有一種蒼涼嘅感覺...中環收工,唔想咁早返屋企,所以帶同事去食一個暖粒粒嘅正宗上海菜🥟6:00收工, 6:30準時到達餐廳,未有人好似我哋咁早食飯,所以我哋係第一枱客人🥰但係我哋買單嗰陣時已經坐滿晒……叫嘢食先🥳🥳🥳老上海餐牌設計已經好有特色,小食係麻辣花生,其實應該開始啤酒🍻真係好有懷舊味道,有時都會覺得人生係咪需要樣樣都咁急咁快...酸辣湯,用料十足,酸辣度對比啱啱好,秋涼嘅天氣飲落肚,非常溫暖🥰棒棒雞,雞肉去皮,再加上青瓜絲、芝麻醬就成為棒棒雞,作為前菜非常開胃,啱啱飲完酸辣湯,用嚟平衡一下味蕾最啱不過👍🏻回鍋肉,我最怕油膩嘅食物,所以睇見回鍋肉都會有少少卻步,但係做得非常出色,味濃而不油膩,正合我胃口🤤松仁蛋白菜粒炒飯,其實我一般晚餐都好少食飯,佢仲要好大碟,女同事又扮細食,食咗一小碗就話夠,我就食咗半碟,打包咗半碟比母親(拎咗返屋企佢馬上食晒😅),點解我會打包?因為真係炒得好好食,每粒飯都好乾身,再加上松子嘅香味,真係冇得頂👍🏻兩位晚餐三百幾蚊,中環區算係好平👌🏻如果想食上海菜,中環區必選這家👍🏻👍🏻👍🏻
秋已深,其實已經立冬❄️
秋天總係有一種蒼涼嘅感覺...
叫嘢食先🥳🥳🥳

酸辣湯

棒棒雞

回鍋肉

松仁蛋白菜粒炒飯

兩位晚餐三百幾蚊,中環區算係好平👌🏻
如果想食上海菜,中環區必選這家👍🏻👍🏻👍🏻
2020-11-09
酸辣湯