2023-07-14 4781 瀏覽
又黎到一年一度既父親節,小妹今年搵左間係荃灣既中式酒樓同屋企人一齊食晚飯。由於適逢父親節,酒樓座無虛席,好在酒樓樓底夠高,所以不是太嘈吵。酒樓裝修高雅坐得都非常舒服。由於父親節既關係,所有菜式都係正價,但價錢不算高,可以接受。如果平日黎食更加抵食。屋企人一坐底就立刻話想食龍蝦伊麵,所以叫了西澳洲龍蝦上湯焗伊麵,上湯比想像中出色,龍蝦肉質鮮味又夠實淨,上湯汁配上伊麵,簡直係絕配。去中式酒樓食飯一定要叫下燒味品嘗一下,我又咁岩想食叉燒,見佢呢個係非一般既叉燒,係用黑豚肉和半肥瘦做的,黎到果然有驚喜,見到佢肥瘦適中,配上蜜汁,肉質非常鬆化非常有驚喜。再黎一個煙燻樟茶鴨,黎到見到以為肉質好乾但一食味道非常特別,佢有淡淡既煙燻味仲真係食到有茶味,連我屋企人都讚非常特別,性價比高。另外,叫左個小炒試下,黑椒蔥爆牛柳粒。牛柳粒非常鬆化,有牛味,食得出無鬆肉粉嘅味。佢用左大蔥和一些白色的配菜,我同屋企人還問酒樓經理呢啲白色的是什麼。原來係叫蓮藕心,食落非常爽,味道酸酸辣辣,應該有醃製過,非常新奇有趣。最後,食左咁多肉都要叫下蔬菜中和一下。羊肚耳蟲草花泡青蔬,雖然係普通既浸菜,但一樣保持水準唔會失望。總

煙燻樟茶鴨

黑椒蔥爆牛柳粒

羊肚耳蟲草花泡青蔬

總結,雖然係父親節,但價錢合理,性價比高。菜式選擇多,酒樓地點方便, 強烈推介大家嚟試吓。
2023-06-18
煙燻樟茶鴨