2020-11-14 3318 瀏覽
西餐當然大家都食得多啦但係一間主打晚煮嘅餐廳唔知又係咪成日都接觸到呢?😎The Base nature 顧名思義即係要品嚐到最原始風味嘅珍饈美食,難得嚟到荃灣當然要捧一捧場😚整咁多款都好吸引嘅選擇入面我就決定食下最考功夫同埋耐性嘅Risotto, 就係墨魚汁配香煎帶子risotto。本身整呢一味餸就已經係一個慢煮嘅工序,火候嘅掌握十分之重要,真係粒粒皆辛苦。 擺盤亦都有藝術色彩,真係做到每粒飯都充滿着墨魚汁,喺面頭嘅帶子絕對有黑暗中的一點亮🤣 味道方面因為夠晒濃稠所以每一啖都非常之有質感,見到底部亦都有少少橄欖油其實係要撈勻佢再一齊食先會冇咁乾👍🏼👍🏼 至於帶子就做到煎到外面熟裏面生,但完全唔使擔心因為係刺身級嘅帶子,呢一個煎法可以令到生熟嘅口感同埋味道同時出現左👍🏼👍🏼的確為成個飯提升咗唔少鮮味,分量亦都充足,一個人食絕對夠晒飽肚。飲品方面就決定要個清新啲嘅西柚檸檬冰茶,厚身嘅檸檬浸入冰茶入面但係有少少酸味,中和一下食過嘅嘢食😊 夠晒清新寫意。 荃新天地由以前冇乜舖頭到而家發展得咁好,當中仲有好多餐廳未食過如果下次再嚟嘅話都真係要繼續尋覓優質嘅餐廳👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

• 香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯