2021-04-03 2143 瀏覽
好耐之前去新加坡試過呢個品牌嘅茶,覺得唔錯。知道呢個品牌喺又一城開店兼且係餐廳,一於約埋朋友星期五放假去食個lunch。我同朋友都係叫$218午餐,有湯/前菜+主菜+茶。前菜係雞肶菇沙律,有些少南瓜籽灑上面;主菜我哋要咗煎鱸魚配豌豆蓉;而茶就要咗杯熱茶(黑茶)。其實前菜同主菜份量都細,女仔食都唔會太飽,男仔應該覺得無嘢到肚咁。雞肶菇烤得唔錯,成片菇好淋好夠味,菜就正正常常無咩特別,南瓜籽都好脆口,令人開胃。鱸魚皮煎得脆脆的,但魚身好嫩好多汁。豆蓉其實唔係我杯茶,不過都要讚下嘅係佢完全無豆青味。佢用嘅調味唔多,咁反而食倒好濃嘅豆味。茶就好慷慨係成壺上嘅,入面放一個茶包。黑茶顏色唔太深,茶味都算幾清,無好混濁嘅味道,唯獨壺茶放咗半粒鐘左右就開始凍。如果係另外畀壺熱水,飲先斟會更好。