2018-09-25
行完利東街就諗住喺呢頭食個快lunch,就黎左呢間廉記冰室試下,見佢裝修得幾靚幾大間同翠華有得揮咁🤓Lunch time又假期同人要搭枱都好正常,不過睇完成本menu發現超過一半都冇得叫,早餐有4頁過左時間、有一半就係下午茶加晚餐🤦🏼♀️除左焗飯同常餐特餐外根本冇咩可揀,想叫個雞肶公仔麵都話冇、要等下午茶🤷🏼♀️咁就唯有叫左個「男人」餐,有豬扒腸仔福麵、火腿奄列同菠蘿油。個麵就叫合格啦,豬扒腸仔正常煮法份量都合理,奄列比較乾身但菠蘿🍍油都唔錯、麵包鬆軟、係個菠蘿皮梳對地唔夠鬆脆,但都唔會話食到成碟碎。但呢度啲服務又好麻麻、我地兩人同對面搭枱落唔單冇幾耐、有個店員嬸嬸大聲問我地邊個叫齋麵。咁我地真係冇,我地叫豬扒腸麵、對面個叔叔都講左佢叫既係套餐、但最後個店員都仲係隊碗齋麵去我地枱(仲要喺我頭邊隊埋黎、成隻手臂完全掂哂我啲頭髮😱🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️),我地話左冇人叫齋麵佢又好勞嘈咁同其他店員講話呢度話冇呀、邊鬼個落架、有冇人叫齋麵呀!食足成程都係不時聽到啲店員咁大叫來叫去⋯雖然野食唔係話咁差、但做得茶餐廳🍴咩都冇得叫,啲店員都令我怕左佢地,我地叫套餐轉可樂,佢話加三蚊
男人餐 - 豬扒腸仔福字麵
男人餐 - 菠蘿油火腿奄列
食足成程都係不時聽到啲店員咁大叫來叫去⋯雖然野食唔係話咁差、但做得茶餐廳🍴咩都冇得叫,啲店員都令我怕左佢地,我地叫套餐轉可樂,佢話加三蚊、我地話加冰底,佢話加三蚊,咁佢就再講咁轉唔轉檸樂,加六蚊。問左佢兩次,後尾我地先明佢既「好意」係,轉可樂冰底加6蚊、轉檸樂(有冰)都係6蚊⋯OK! 但佢要好勞嘈咁講幾次我地先明!唉,我咁蠢以後都係唔啱再返去食🤷🏼♀️
咸檸7