Morton's of Chicago

2019-04-14 7301 瀏覽
星期六的夜晚,尖沙咀海傍的晚餐。好多人曾經推介過佢,話係the best,要我一定去試。可惜或許是期望過高,多少有些失望。回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:HKD1100/Pal  ◆Summary◇經典美式扒房,環境優雅但較為嘈雜,服務態度普通,食物選擇唔少,份量偏大,所以價格相對稍貴。味道方面中上,龍蝦系列同蘆筍好出色,其餘普通,甜品一般。整體性價比中等。————————————————————————◆Steak & Seafood Set◇ HKD 7881️⃣Bread🍞好大一個包,嚇親我地。味道喺淡淡的蒜香餐包,軟熟微暖,搭配極為軟身的牛油口感相當唔錯。只不過個人都喺更加偏愛法包,中意果種麵粉香味以及麵包的柔韌度。2️⃣Shrimp Cocktail/龍蝦湯◆Shrimp Cocktail◇ 三隻大蝦肉質彈牙,雞尾酒汁清新開胃,但蝦味略顯不足◆龍蝦湯◇最佳龍蝦湯,極為濃郁的龍蝦味,濃稠而不膩,仲有龍蝦肉喺入面3️⃣龍蝦尾/蟹餅◆龍蝦尾🦞◇焗得

回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

Shrimp Cocktail

Lobster Bisque

Lobster tail with Filet 6oz

3️⃣龍蝦尾/蟹餅
◆龍蝦尾🦞◇焗得啱啱好,隱約仲有些炭燒風味
◆蟹餅◇ 蟹肉較為大塊所以餅比較鬆散,蟹味唔突出,所幸鹹度適中

Filet 6oz (Medium rare)

4️⃣Filet 6oz(Medium rare)
肉質鮮嫩有汁,不愧為最嫩的部位。肉味并唔算非常突出,脂肪含量極低的緣故亦令到最後感覺太乾。只能說菲力唔喺我杯茶。

5️⃣Grilled Asparagus/Cream Spinach
◆Grilled Asparagus◇淋上黑醋,酸酸甜甜非常開胃;
◆Cream Spinach◇ 味道清淡,望落好多Cream,但喺食落主要喺牛油味然後喺菠菜味,忌廉的奶味反而好弱,而且菠菜頗為大條,唔算太好咬

6️⃣Chocolate Cake/Lime Tart
Classic Morton's Chocolate Cake

◆Chocolate Cake◇ 介乎心太軟同朱古力蛋糕同Brownie之間的口感,外圍偏乾中間半流心,整體好甜好漏
Lime Tart

◆Lime Tart◇ 個人認為味道較為人造,冇紐約芝士蛋糕咁扎實,打住清新旗號卻極為甜膩

💁🏻‍♀️比起Intercontinental,哩度份量更大,雖然以每oz單價黎講哩度近乎半價,但喺10oz起跳導致最平牛扒都要HKD700+

💁🏻‍♀️其實唔喺好明點解Steak & Seafood Set要強行全枱叫,本身想一個叫set一個叫另一款扒都唔得,導致凈喺可以試到Filet而印象又一般,唔喺太想再黎試其他

💁🏻‍♀️點餐時候侍應態度唔算好好,有少少唔耐煩,多少印象分扣左

💁🏻‍♀️雖然有海景睇,樓底低座位稍逼,隔離枱啲聲可以聽得好清楚,其實幾嘈

‼️個人扒房排名👇🏻
1. Intercon THE STEAK HOUSE winebar + grill (滿分全能選手)
2. La Vache! (性價比取勝)
3. Wolfgang's steakhouse (曾經第一,試左Intercon之後覺得失色)
4. Morton's of Chicago (份量好大每oz單價最低,但水準一般)
5. Gaucho Steak Restaurant (阿根廷牛扒,麻麻地)

Lobster Bisque
Lobster tail with Filet 6oz
Filet 6oz (Medium rare)