2022-10-24 929 瀏覽
星期日喺北角行完山落返嚟食晚飯,由於消耗咗唔少體力💦,所以就近近地幫襯咗位於地鐵站旁邊嘅「愛上米線」。餐廳環境同一般米線舖唔同,設有好多卡位,座位唔迫夾,而且裝修仲好型格添,加上燈光明亮💡,喺度打卡都幾適合,哈哈。我之前喺尖沙咀店食過晏,印象都OK。今日再到訪發現好似多咗好多菜式,餐牌亦更精美😜。全部小食都好吸引,而價錢亦唔貴,嗌下嗌下就成枱都係🙈。A4啖啖肉:牛魔王麻辣湯米線($59),餐廳命名非常貼切,🐮牛魔王包含肥牛、牛丸同牛𦟌,餸料份量好足。肥牛有好多塊,唔會碎濕濕;牛𦟌口感帶膠質,而牛丸就普通啲,如果轉做牛筋丸更佳。🌶麻辣湯辣度顯著,我諗可能有譚仔嘅小辣,食落帶麻香,但略嫌油咗啲。A6補吓先:蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線($59),依款湯底唔錯,富有胡椒豬肚湯嘅感覺,飲落暖笠笠🔥,而且清澈唔油膩。餸料有五至六嚿雞件,無骨雞髀肉滑嘟嘟,大大啖肉;另外仲有蟲草花、腐皮、雲耳同芽菜等。不過我就覺得米線口感有改善空間,因為淋咗啲。惹味流心芥未恐龍蛋($32),🍢炸魚蛋好正,玩味十足,佢嘅大小同網球相若,店員喺我哋面前將佢剪開,內裡嘅芥未醬一湧而出。🐟魚蛋外層炸至微微脆,魚肉唔腥兼彈
牛魔王麻辣湯米線
蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線
惹味流心芥未恐龍蛋
惹味流心芥未恐龍蛋($32),🍢炸魚蛋好正,玩味十足,佢嘅大小同網球相若,店員喺我哋面前將佢剪開,內裡嘅芥未醬一湧而出。🐟魚蛋外層炸至微微脆,魚肉唔腥兼彈牙,芥末汁有少許攻鼻但唔搶,墊底仲有辣粉炸米線脆脆,成個小食嘅組合好新穎。
懷舊蔥油餅配藤椒野菌雞粒
懷舊蔥油餅配藤椒野菌雞粒($36),我之前食過呢款小食好鍾意,因為蔥油餅配辣雞粒好搭調🌮。蔥油餅有四件,熱辣辣炸起,兼且好索汁。藤椒重麻不重辣,正正係藤椒嘅特色,雞粒同野菌相比,我更鍾意後者🍄。
香噴噴奶黄金沙脆雞翼
香噴噴奶黄金沙脆雞翼($32/3隻),🍗雞翼大大隻,煎至外脆肉嫩。同時,佢超邪惡,表面蘸滿鹹蛋黃醬🍳,口感起晒沙,比平日食開嘅甜少少。
椒鹽脆辣雞球
椒鹽脆辣雞球($22),原本都驚炸雞球會好乾身🐔,不過出到嚟個炸皮都幾薄脆。椒鹽口味好香口,雖然稍為鹹咗啲,但送酒一流。
剁椒皮蛋
剁椒皮蛋($9/輕盈版),🥚皮蛋擁有完美嘅溏心效果,但重點係面頭嘅剁椒,佢集燈籠椒、辣椒同芝麻於一身。
冰感冬瓜茶
飲品方面🥤,我哋要咗冰感冬瓜茶($24)同青檸梳打($26),嗌主食加特飲有優惠,只需$15。冬瓜茶好清甜,而冰感係指加入咗薄荷味嘅啫喱,令到飲品多咗一份清新感。🍋青檸梳打一啲都唔馬虎,好夠檸味。
總括嚟講,愛上米線嘅出品真材實料,客人能充份感受到佢嘅誠意💕🥢。食物之外,店員服務亦係值得嘉許嘅地方,佢哋每一位都親切有禮,主動關心客人需要,就例如有個婆婆話餐牌啲字好細隻,店員願意耐心地向佢講解餐牌,抵讚👍。
蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線
惹味流心芥未恐龍蛋