趁住聖誕假期,約埋老表一家人一齊去廸廸尼玩,齊齊睇飄雪,又掛住喺大街度影靚相,大人小朋友都忘記安排晚飯即時打去酒店西餐聽問仲有冇位,好彩8:30pm仲有一round,仲可以返酒店settle down先,超lucky🤗由於聖誕節關係,當日只有節日menu,不過都有分大人小朋友價,另外仲有個kids menu添睇返menu,包括starter、餐湯、主菜,而甜品同水果就係自助形式,滿足我個甜品胃意外地包兩杯餐酒🍷🥂,唔飲酒的就可以轉普通飲品或果汁餐前小餐包去完樂園玩,大小朋友個肚仔都餓到不得了,溫熱鬆軟的芝麻餐包,配上香草牛油,即時緩解左唔少肌餓感餐前氣泡酒估唔到有酒飲😋😋📍香煎帶子|油甘魚他他自家製醃濆西瓜|香醋汁前菜味道清新,煎帶子鮮甜,油甘魚他他配上香醋汁,實在開胃最驚喜的是聖誕樹的醃漬西瓜,酸酸甜甜沒想到西瓜能有這一種吃法📍白甘筍忌廉湯|意大利帕馬風乾火腿最初以為係份子料理,唸住係整成啫喱狀的湯,原來真係只係未加入忌廉湯而已白甘荀清甜,忌廉湯香濃綿滑,一D都唔漏📍M6和牛牛脊肉|酥炸牛小排馬鈴薯球伴青豆蓉|阿根廷芹香砵酒汁Striploin 即是前腰脊,肉質較嫰,油花分布亦較均勻

由於聖誕節關係,當日只有節日menu,

不過都有分大人小朋友價,另外仲有個kids menu添
意外地包兩杯餐酒🍷🥂,唔飲酒的就可以轉普通飲品或果汁

餐前小餐包

去完樂園玩,大小朋友個肚仔都餓到不得了,
溫熱鬆軟的芝麻餐包,配上香草牛油,即時緩解左唔少肌餓感

餐前氣泡酒

估唔到有酒飲😋😋

📍香煎帶子|油甘魚他他
自家製醃濆西瓜|香醋汁

前菜味道清新,煎帶子鮮甜,油甘魚他他配上香醋汁,實在開胃
最驚喜的是聖誕樹的醃漬西瓜,酸酸甜甜
沒想到西瓜能有這一種吃法

📍白甘筍忌廉湯|意大利帕馬風乾火腿

最初以為係份子料理,唸住係整成啫喱狀的湯,
原來真係只係未加入忌廉湯而已

白甘荀清甜,忌廉湯香濃綿滑,一D都唔漏

📍M6和牛牛脊肉|酥炸牛小排

馬鈴薯球伴青豆蓉|阿根廷芹香砵酒汁
Striploin 即是前腰脊,肉質較嫰,油花分布亦較均勻;
7分熟的牛脊肉,粉嫰粉嫰的,油香豐盈,

稍有遺憾的是牛脊肉上偏向中式的”蒜蓉醬” ,與濃郁的牛香不太配合,
所以嚐了第一口後,直接把蒜蓉醬撥走,享用真正的和牛味道🐮
其實本身的砵酒汁已經足夠了~
不知是否因為酥炸的關系,導致牛小排較為乾身

也或許是對比牛脊肉的油香,略為遜色了
不過整體味道其實尚算不錯

享用紅肉,另一杯餐酒自然就選了merlot🍷

同場加映:Kids Menu

📍華特甜品餐桌🧁🍰🎂🥧

芒果熱情果杯子蛋糕、藍莓芝士蛋糕、熱情果忌廉配脆脆朱古力蛋糕、芒果奶凍、朱古力慕絲配提子朱古力蛋糕、仲有聖誕麵包布甸等等,
全部都好吸引😍,
如果我個甜品胃可以再大個D,就可以裝晒佢地喇

2022-12-27
聖誕節